Aquest divendres tindrà lloc a Tremp la tercera jornada del
1r Congrés de Transhumància de Catalunya, que va donar inici el passat 7 d'octubre a Lleida amb l'elaboració per part dels experts d'una llei catalana per preservar, catalogar i recuperar els camins transhumants. Durant la segona es va assenyalar que els usos turístics dels camins transhumants contribueixen a la recuperació i preservació d'aquesta infraestructura i al desenvolupament local.
El congrés es reprendrà demà a la capital del Jussà encarat en el futur de la ramaderia extensiva i la transhumància. S'analitzarà l'activitat ramadera transhumant a Catalunya, la seva situació i es debatran propostes de millora.
Aquesta trobada itinerant està impulsada per la
Fundació del Món Rural i l'
Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran (IDAPA) i té com a objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte.
20.000 quilòmetres de camins ramaders a Catalunya
En l'actualitat a Catalunya s'estima que hi ha uns 20.000 quilòmetres de camins ramaders
dels quals només el 15% estan classificats. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats per promoure la transhumància, la ramaderia extensiva i classificar i preservar els camins ramaders.
Els organitzadors aspiren a que l'esdeveniment permeti establir criteris i prioritats per tal d'estimular la recuperació i garantir el manteniment d'aquest patrimoni natural i cultural. Amb la trobada també es pretén sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l'equilibri territorial i la biodiversitat.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi