Dimecres, 3 de juliol de 2024
incendi cerbi

L'incendi de Cerbi continua actiu i ja ha cremat 317 hectàrees de pastures en dos dies

Els mitjans aeris es retiren amb l'ocàs en una segona jornada que es tanca amb un balanç de 317 hectàrees cremades | Gairebé el 40% de la superfície afectada pertany al Parc Natural de l’Alt Pirineu | L'alcalde de la Guingueta d'Àneu creu que el foc l'hauria provocat un llamp, i el d'Esterri d'Àneu apunta a la crema controlada d'algun "graciós" | Els Bombers preveuen una extinció força complicada

Jordi Ubach 31 d'octubre de 2016 a les 09:21
Cerbi, aquesta mitjanit, sota les flames per tercera nit consecutiva | Ferran Caminal
L'incendi forestal que crema en una zona d'alta muntanya propera al poble de Cerbi, dins el terme municipal de la Guingueta d’Àneu, continua actiu i ja ha afectat unes 317 hectàrees, bàsicament de matoll, segons els darrers càlculs perimetrals dels Agents Rurals. El foc, de baixa intensitat, es va iniciar dissabte al voltant de les 18:20h i se situa a uns 2.400 metres d'alçada, a la falda del pic de Pilàs.

Les dotacions dels Bombers de la Generalitat que han treballat al llarg del dia d'avui en les tasques d'extinció de l'incendi s'han retirat amb l'entrada de l'ocàs. Les tasques, bàsicament aèries, s'han iniciat a les 9h del matí amb l'enlairament de 3 helicòpters amb efectius i 4 hidroavions AVA. No obstant, dos dels quatre hidroavions no s'han pogut enlairar fins passades les 12:30h del migdia per culpa de la boira que hi havia a la base d'Òdena (Anoia), des d'on havien de partir.

 

Vehicles dels Bombers a la base de la zona de l'incendi, aquest dilluns. Foto: ACN


El nombre tan elevat de dotacions aèries s'explica pel tipus d'orografia del terreny, que dificulta els treballs i l'accés dels efectius per via terrestre. Les tasques dels Bombers s'han centrat avui en ancorar la zona de cua-flanc esquerre de l'incendi amb eines manuals per tal d'assegurar el perímetre en tota aquesta zona. Els helicòpters han transportat al personal de terra fins al lloc de l'incendi tot donant suport amb descàrregues d'aigua.
 

Detall de les flames en el flanc esquerre de l'incendi, aquest dilluns. Foto: Bombers


A la zona de la cua-flanc dret s'ha treballat per tancar l'incendi progressant, amb eines manuals i el suport de mitjans aeris, cap al cap. El flanc dret de l'incendi, que ja ha arribat a la carena, es troba en recorregut descendent per una paret vertical molt rocosa on no s'hi pot accedir, al Serrat Estanyero.
 
A la zona de la cua-flanc esquerre, al Coll de Cerbi i on el foc està més actiu, s'ha treballat també bàsicament amb eines manuals i suport de l'aigua dels mitjans aeris per tal de poder-lo ancorar i evitar que s'obri cap a les valls. El flanc esquerre també va arribar a dalt de la carena.
 

Els Agents Rurals han ajudat en les tasques d'extinció més complicades. Foto: Agents Rurals

 
Al cap de l'incendi, que es trobaria a la zona del Pic dels Pilars, l'orografia també és molt complicada, i el foc, que ahir va carenar la muntanya, està aturat i no avança. Cal recordar que l'incendi es troba allunyat de nuclis de població o d'explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu.
 
Segons les darreres dades provisionals del cos d'Agents Rurals, que també hi té destinades diversos efectius en coordinació amb els Bombers, l'incendi ha cremat aproximadament unes 317 hectàrees de pastures. El foc, en qualsevol cas, evoluciona amb baixa intensitat. D'aquesta manera, els Bombers de la Generalitat preveuen que l'extinció serà força complicada.
 

L'incendi forestal, vist des del poble de Cerbi, aquest matí. Foto: Bombers


40% d'afectació al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha xifrat en un 40% l'afectació de l'incendi en superfície inclosa dins els límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu. La majoria del sòl afectat, segons indica Territori, es tracta de matollars i protectors de sòl de difícil recuperació.

Els Bombers han compartit a la xarxa un mapa on mostren la seva actuació durant el dia d'avui.

Causes poc clares

Tot i les hectàrees cremades i l'espectacularitat de les imatges, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, ha assegurat que el foc declarat a la muntanya de Cerbi "no preocupa" i que "està lluny de qualsevol lloc habitat del municipi". "És més, creiem que ajudarà a netejar i regenerar les pastures en aquesta zona d’alta muntanya", va afegir Cervós.
 

L'incendi de Cerbi ja ha cremat 317 hectàrees de pastures i matolls. Foto: Bombers


A falta de confirmació oficial, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu creu que el foc l'hauria provocat un llamp. No pensa el mateix l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que en un vídeo que ha publicat al seu perfil de Facebook ha insinuat que l'incendi hauria estat provocat per la presumpta crema controlada d'algun "graciós".

Villuendas ha lamentat que la Generalitat "haurà de pagar un dineral en recursos" per apagar l'incendi.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Successos, incendis, foc, Bombers
Participació