Els
Bombers de la Generalitat s'han desplaçat a primera hora d'aquest matí a la Guingueta d'Àneu per continuar amb les tasques d'extinció de l'incendi que, des del passat dissabte, afecta vegetació de pastures en una zona d'alta muntanya situada a més de 2.500 metres d'alçada al nucli de Cerbi.
En el dispositiu d'extinció hi continuen treballant una cinquantena d'efectius dels Bombers amb personal del GRAF (Grup d'Actuacions Forestals) i dels EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal). A més, també compten amb 19 dotacions terrestres (2 vehicles d'aigua i 17 vehicles lleugers) i 5 mitjans aeris (tres helicòpters i dos avions de vigilància i atac) que donen suport als efectius terrestres fent el trasllat de personal, així com també descàrregues d'aigua en els punts que continuen actius del perímetre.
Durant la nit, el perímetre de l'incendi s'ha mantingut força estable, i, únicament ha fet una petita evolució en el flanc esquerre. És precisament en aquesta zona on estan situats els efectius dels Bombers, treballant amb eines manuals i foc tècnic, per tal d’aturar la propagació de l'incendi cap al coll de Cerbi i evitar, així, que s'obri. Pel què fa al flanc dret, queden algunes fumeroles que s'aniran apagant amb descàrregues dels mitjans aeris.
Un bomber atacant el foc manualment a la muntanya de Cerbi. Foto: Bombers
Els Bombers són optimistes i asseguren tenir més de la meitat del perímetre del foc extingit. Gran part de la resta de l'incendi està controlat i s'estan estabilitzant diverses llengües que si les condicions ho permeten s'acabarien de rematar avui mateix, dia en que s'espera donar definitivament per estabilitzat tot el perímetre. Segons les darreres estimacions provisionals, l'incendi
es troba en fase d'estabilització i ja hauria cremat unes 440 hectàrees de pastures i matollar.
A més dels Bombers de la Generalitat, a l'incendi també hi treballen diverses dotacions del cos d'Agents Rurals. Cal recordar que l'incendi es troba lluny de nuclis de població o d'explotacions agrícoles o ramaderes i, per tant, no ha estat necessari fer cap desallotjament preventiu. Una quarta part de la superficie afectada, unes 104 hectàrees, formen part del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Un llamp o una mala crema, hipòtesis obertes a les Valls d'Àneu
A falta de confirmació oficial, l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervós, creu que el foc l'hauria provocat un llamp. No pensa el mateix l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Ramon Villuendas, que en un vídeo que ha publicat al seu perfil de Facebook ha insinuat que l'incendi hauria estat provocat per la presumpta crema controlada d'algun "graciós". Villuendas ha lamentat que la Generalitat "haurà de pagar un dineral en recursos" per apagar l'incendi.
Les investigacions iniciades pels Agents Rurals apunten a que un llamp hauria provocat l'incendi, tal i com ha avançat el cos rural aquest dimarts. Una possibilitat que no resulta del tot creïble per molts veïns de la zona consultats per aquest diari, que afirmen que durant tota la jornada de dissabte, moment en el qual es va iniciar el foc, el temps era assolellat.
En aquest sentit, els sotsinspector de Bombers i tècnic dels GRAF, Edgar Nebot, ha assegurat
en una entrevista a Ràdio Lleida que no tenen constància de l'existència de tempestes a la zona en els darrers dies, tot i que ha puntualitzat que la investigació sobre les causes de l'incendi és competència dels Agents Rurals.
En quan a la durada i la complexitat de les tasques d'extinció, Nebot ha llençat un missatge tranquil·litzador i ha dit que "és normal" que un incendi de muntanya cremi durant diversos dies.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi