Dimarts, 23 de juliol de 2024
incendi cerbi

Controlat l'incendi de les Valls d'Àneu després de sis dies de treballs

Un helicòpter dels Bombers revisarà demà la zona afectada pel foc | L'incendi s'ha controlat aquesta tarda i en les pròximes hores es preveu podeu extingir-lo totalment | Les flames han cremat en sis dies un total de 567 hectàrees, 104 pertanyents al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Jordi Ubach Llorens 4 de novembre de 2016 a les 18:22
El poble de Cerbi, en primer pla, amb l'estat en què ha quedat la muntanya, al fons | Ignasi Ros
Els Bombers de la Generalitat han donat definitivament per controlat l'incendi que crema des de dissabte a la muntanya de Cerbi, als termes municipals de la Guingueta d'Àneu i Alt Àneu. El foc ha cremat unes 567 hectàrees, bàsicament de pastures, 104 de les quals dins el perímetre del Parc Natural de l'Alt Pirineu, segons les darreres estimacions dels Agents Rurals.

El foc s'ha pogut estabilitzar al migdia i, un cop assegurat tot el perímetre, s'ha pogut donar per controlat, amb l'ajuda inestimable de la pluja i de l'augment de la humitat. Com cada dia, amb l'ocàs, totes les dotacions s'han retirat del lloc de l'incendi i, per demà, està prevista l'actuació d’una unitat helitransportada i una altra per terra.

 
Al llarg del dia d'avui s'han anat revisant totes les fumaroles i els punts calents que hi havia a l'interior del perímetre per evitar revifalles. Aquesta feina, juntament amb la pujada de les humitats, ha fet que tota la zona quedés assegurada.

Els Bombers han treballat incansablement des del passat dissabte al vespre, moment en el qual es va declarar l'incendi a la muntanya de Cerbi, per tal d'extingir les flames. Les altes temperatures per l'època de l'any, les condicions d'extrema sequera i la complicada orografia del terreny, han condicionat la tasca dels serveis d'extinció, que han necessitat sis dies exactes per donar per controlat el foc.

De les 576 hectàrees cremades, unes 400 hectàrees pertanyen al municipi de la Guingueta d'Àneu i al voltant d'unes 167 al municipi d'Alt Àneu. La major part de la vegetació cremada és matoll (328 hectàrees) mentre que la resta són pastures (78 hectàrees), massa arbrada (71 hectàrees) i terrenys improductius (32 hectàrees). La superfície afectada del Parc Natural de l'Alt Pirineu és d'unes 104 hectàrees.
 

La columna de fum de l'incendi de Cerbi des de Gavàs. Foto: Mireia Segú


Un llamp va provocar l'incendi

Un llamp caigut el passat dia 24 d'octubre i que hauria quedat latent durant cinc dies fins a revifar el dissabte al vespre, dia de l'inici del foc, és la hipòtesi més ferma amb la que treballen els Agents Rurals com a principal causa de l'incendi. Així ho explicava el meteoròleg Eloi Cordomí aquest dijous.

La valoració institucional, dilluns

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, juntament amb el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, valoraran el proper dilluns l'afectació que ha tingut l'incendi de les Valls d'Àneu en el patrimoni natural. La roda de premsa als mitjans està prevista a dos quarts de dos del migdia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Successos, Bombers, foc, incendis
Participació