Dimecres, 22 de gener de 2025
anellament

​Més de 7.000 ocells anellats en sis anys en el projecte MigraVallFosca

Només aquest any s'han capturat 2.384 exemplars de 55 espècies diferents

10 de novembre de 2016 a les 13:51
Escorxador (Lanius collurio) capturat per a l'anellament científic a la Vall Fosc | Pere Josa
El projecte MigraVallFosca ha capturat aquest any un total de 2.384 exemplars de 55 espècies diferents d'ocells per a l'anellament científic, dins el període que va des del mes d'agost fins a finals d'octubre. Des de l'any 2010, s'han capturat per a l'anellament científic un total de 7.114 ocells de 71 espècies, tot un record al Pirineu.

L'anellament científic permet estudiar la migració dels ocells i els hàbitats on fan les parades durant els seus llargs viatges. L'estudi, promogut per l'Estació Biològica del Pallars Jussà, es duu a terme a la Vall Fosca, al municipi de la Torre de Capdella. Aquest estudi permetrà al llarg dels anys veure si el canvi climàtic provoca canvis en la migració a través del Pirineu.


Segons Pere Josa, anellador responsable del seguiment, aquest any destaca la captura d'un exemplar de pit-roig (Erithacus rubecula) anellat a Polònia, i la captura de dos mosquiters de doble ratlla (Phylloscopus inornatus) un petit ocell insectívor de 6 grams de pes provinent de Sibèria i que es va detectar per primer cop al Pirineu en aquest estudi l'any 2013. 

Els resultats mostren que els prats de dall, ambient vinculat a la ramaderia de muntanya, són un hàbitat molt utilitzat pels ocells, tant per a descansar com per a alimentar-se durant la migració, que en alguns casos pot ser de milers de quilòmetres. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació