La seu de l'
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) a Tremp va acollir ahir una jornada dedicada a les allaus de neu i la seva cartografia. Hi van participar tècnics en riscos d'allaus i riscos cartogràfics, així com el responsable del Centre de Suport Territorial Pirineus, Gonzalo Rivas, i la tècnica en allaus del mateix, Olga Costa.
Les allaus de neu són un fenomen present al Pirineu de Catalunya, on han representat un perill per als seus moradors des d'èpoques històriques. Es coneixen poblacions destruïdes per allaus en episodis que es remunten als inicis de la petita edat del gel. Actualment, el fort desenvolupament turístic hivernal fa que hi hagi una major concentració humana a les àrees de muntanya i es segueixin produint situacions de risc.
El coneixement del risc permet disposar d'una visió de conjunt del territori i gestionar-lo on sigui necessari, iniciant accions preventives per a reduir-lo o per actuar-hi en cas d'emergència. En aquest sentit, ara farà 40 anys, des del Servei Geològic de Catalunya (actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), conjuntament amb el Departament de Geologia Dinàmica, Geofísica i Paleontologia de la Universitat de Barcelona, es va iniciar l'estudi del fenomen.
En aquesta línia de treball ininterrompuda, una fita destacable va ser la primera publicació del
Mapa de Zones d'Allaus l'any 1996.
La jornada d'enguany s'ha emmarcat en la 21a edició de la Setmana de la Ciència que es celebra a nivell de tot Catalunya. Dins les temàtiques centrals escollides en aquesta edició, s'hi engloba la cartografia, amb motiu de la celebració de l'Any Internacional del Mapa. En aquest context, l'objectiu de la jornada, és transmetre el coneixement del qual es disposa sobre les allaus de neu i la seva cartografia a les persones que circulen i habiten les zones de muntanya.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi