Divendres, 22 de novembre de 2024
hidroelèctriques

​Impuls a la preservació dels mapes i estudis vinculats a les hidroelèctriques del Pirineu

L'ICGC i l'associació Pirineus.watt signen un conveni de col·laboració per reunir i catalogar els treballs vinculats a les grans obres hidroelèctriques pirinenques

Redacció 18 de novembre de 2016 a les 09:56
El conveni s'ha signat aquest dijous | Pirineus.watt
El director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda, i el president de l'associació Pirineus.watt, Xavier Tarraubella, han signat aquest dijous un conveni de col·laboració per a la recuperació, catalogació i difusió dels mapes i els estudis relacionats amb les grans obres hidroelèctriques del Pirineu.

El conveni signat persegueix localitzar, catalogar i preservar tota la documentació relacionada amb la cartografia i la geologia de les grans obres hidroelèctriques del Pirineu. Un cop reunits, aquests treballs tindran un valor no només patrimonial sinó com a font de coneixement territorial.


Com a primer pas en la col·laboració entre ambdós ens, l'ICGC organitzarà una mostra de cartografia manuscrita de principis del segle XX de les obres hidroelèctriques pirinenques al Centre de Suport Territorial de Tremp. L'exposició coincidirà amb la celebració del IV Simposi internacional d'història de l'electrificació que tindrà lloc a Barcelona i al Pallars Jussà del 8 al 12 de maig del 2017.

Des de principis del segle XX es van construir grans instal·lacions hidroelèctriques a tot Catalunya, però especialment al Pirineu, fet que va suposar una gran transformació del paisatge. L'associació Pirineus.watt va néixer amb la voluntat de posar en valor i difondre aquest patrimoni.

Per construir les centrals hidroelèctriques pirinenques, professionals d'empreses privades van dur a terme gran quantitat de mapes i d'estudis geològics que, en molts casos, van ser els primers treballs científics detallats de la topografia i la geologia de la zona.

Aquesta documentació, ara obsoleta des del punt de vista tècnic, es troba actualment dispersa. Una part ha quedat dipositada en arxius i biblioteques públiques, com la col·lecció de mapes de l'antiga empresa elèctrica Fuerzas y Riegos del Ebro, dipositada a l'ICGC. No obstant, tot fa pensar que encara resta bona part d'aquells treballs per recuperar i estudiar.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació