Dimarts, 5 de novembre de 2024
camins

Presenten un manual per recuperar i adaptar els camins tradicionals

El llibre dóna resposta a l'interès social creixent en els camins i en el caminar, i a les iniciatives de recuperació de camins històrics | Senterada celebra el primer curs de recuperació de camins tradicionals

Redacció 25 de novembre de 2016 a les 10:14
El llibre es va presentar al Moli de l'Oli de la Pobla de Segur | Carlos Guàrdia
Rescatar els camins tradicionals de l'oblit. I fer-ho amb criteris rigorosos i pensant en els usuaris del segle XXI. Aquest és el propòsit del manual La recuperació de camins tradicionals, escrit per Jordi Tutusaus i promogut per l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

El llibre s'ha presentat aquest dijous en un acte al Molí de l'Oli de la Pobla de Segur que ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de la localitat, Lluís Bellera, el director de l'IDAPA, Pere Porta, l'expert en camins Miquel Bailac, i el mateix autor del llibre, l'edició del qual ha anat a càrrec d'Arola Editors.


D'uns anys ençà ha emergit un gran interès social pels camins històrics i tradicionals. Aquests vials s'estenien antigament per tot Catalunya unint pobles, masies, bordes, molins, fargues, ponts, pastures, ermites i una inacabable llista d'assentaments humans i recursos naturals. Tota una xarxa ben estructurada i adaptada a les necessitats de trànsit d'aleshores.

Amb la industrialització i, sobretot, amb la motorització del transport (segles XIX i XX), aquella xarxa va perdre les seves funcions i mica en mica els camins ens van abandonar i deteriorar. Però l'augment de la pràctica del caminar al segle XXI, que aplega persones amb interessos molt variats (com l'esport, el lleure, la cultura, el turisme, l'educació ambiental, el contacte amb la natura o la salut), ha fet créixer la demanda de camins exclusius per a vianants.
 

Tram d'un camí recuperat recentment al Pirineu. Foto: IDAPA


Senderistes, excursionistes i caminadors en general es multipliquen any rere any. I, fruit d'això, han sorgit nombroses iniciatives de recuperació d'antics camins històrics per part de centres excursionistes, associacions o cases de turisme rural, entre d'altres. Aquestes intervencions de recuperació han posat en relleu la necessitat d'establir criteris d'actuació rigorosos. El manual presentat ahir hi vol contribuir i per això proposa nombroses directrius tècniques per elaborar i executar aquest tipus de projectes.

Jordi Tutusaus, l'autor del llibre, és un professional amb més de 15 anys d'experiència en la recuperació de camins tradicionals per a dedicar-los a les necessitats socials d'avui. I aboca tot el bagatge adquirit en un manual útil per a administracions, empreses, associacions i qualsevol altra entitat que vulgui iniciar un procés de recuperació d'un camí tradicional.

Curs de recuperació de camins a Senterada

L'Associació Marques de Pastor, que gestiona el Cinquè Llac i l'Escola Agrària del Pallars ha organitzat aquesta setmana un curs de recuperació de camins tradicionals amb pedra seca a Senterada.

L'objectiu d'aquest curs és crear bons professionals en la restauració, reconstrucció i recuperació dels antics camins i conscienciar a la població local i als agricultors i ramaders de la necessitat de preservar-los com a element identitari del territori però al mateix temps, com a element que manté els sòls fèrtils dels conreus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació