Dissabte, 21 de desembre de 2024
literatura

Ramon Solsona presenta al Pallars la seva novel·la ambientada a la Vall de Cardós

"Allò que va passar a Cardós" està ambientada en les grans obres hidroelèctriques dels anys 60 al Pallars

Redacció 5 de desembre de 2016 a les 11:49
Maria Barbal i Martí Boneta van acompanyar Solsona a Tremp | Biblioteca Maria Barbal
Un centenar de persones, entre els dos actes, han acudit aquest dissabte a les presentacions a Tremp i Sort d'Allò que va passar a Cardós, la darrera novel·la de l'escriptor català Ramon Solsona ambientada en les grans obres hidroelèctriques dels anys 60 al Pallars.

El primer dels actes va tenir lloc a la Biblioteca Maria Barbal de Tremp, i va comptar amb la presentació de l'escriptora, Maria Barbal, i de l'historiador, Martí Boneta. L'acte també va comptar amb la presència de l'alcalde de Tremp, Joan Ubach, i del vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Martí Cardona. 


L'escriptora trempolina va presentar l'autor, amb qui l'uneix una amistat de molts anys, i va ressaltar els aspectes literaris de la novel·la, reivindicant entre altres, el paper principal de les dones de la història i la qualitat del text. Martí Boneta, de la seva part, va parlar de les fonts de la novel·la i de relació amb el territori i el seu temps. 
 

Els dos actes, a la imatge a Sort, van comptar amb un nombrós públic. Foto: Turisme Pallars Sobirà



Ramon Solsona va fer un agraïment explícit a la literatura pallaresa, que l'havia portat a conèixer el territori: Maria Barbal, Pep Coll, Concepció G. Maluquer... i va ressaltar l'emoció que li genera contribuir a donar a conèixer una part de la historia de les comarques pallareses poc coneguda en general.

Un llibre ambientat a la Vall de Cardós

Allò que va passar a Cardós arrenca amb l'assassinat d’un guàrdia civil a la Vall de Cardós, una nit del 1965. Les causes i les conseqüències del crim són el fil argumental que teixeix Ramon Solsona, en un territori sacsejat per les obres d’un gran complex hidroelèctric que transforma la vida dels habitants de la vall.

Ramon Solsona encara està admirat i "fascinat", diu, amb el passat industrial i tecnològic de l'avui plàcida Vall de Cardós. Descobrir que l'indret on passava uns dies de vacances havia estat, a la dècada dels seixanta, punta de llança de la generació d’energia hidroelèctrica de Catalunya el va fer decidir-se a ambientar-hi la seva propera novel·la. 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació