Europa viu un moment crític. Un moment de reptes majúsculs com el Brèxit, l'arribada massiva de refugiats, les conseqüències dramàtiques de la crisi econòmica o els atemptats terroristes a Brussel·les, Niça o Paris. Europa es veu obligada a repensar el seu futur. Calen solucions efectives per afrontar les qüestions més urgents i, alhora, obrir un debat de fons sobre com volem que sigui la Unió Europea i quines han de ser les noves bases per seguir endavant.
Des de la seva fundació, l'any 1951, i des del nostre ingrés ara fa 30 anys, la Unió Europea forma part de les nostres vides. Les decisions que es prenen a la UE ens toquen directament i tenen conseqüències en el nostre dia a dia. Les tenen a Tremp, a la Conca Dellà o a la Vall Fosca, igual que als pobles i ciutats de Suècia, Grècia, Irlanda o Polònia. Coses que hem assumit com a quotidianes, com l'oportunitat de fer un Erasmus, pagar amb una mateixa moneda o poder viatjar pel continent sense passaport, són exemples del que implica pertànyer a la UE.
També ho és, per exemple, que els vins Costers del Segre tinguin Denominació d'Origen protegida per la UE, o que Tremp participi en projectes europeus de referència en la lluita contra el canvi climàtic com HAZUR o projectes d'investigació i apropament de les noves tecnologies a la ciutadania com CODEMOB o RURALeNTER.
Però darrerament molts ciutadans se n'han adonat que temes tan cabdals com la política energètica, les mesures per lluitar contra el canvi climàtic, la manera com acollim els refugiats, la política econòmica o els tractats internacionals de lliure comerç també són d'abast europeu. Mai com fins ara s'havia parlat tant de la UE i, per això, ara més que mai els ciutadans volen dir-hi la seva.
La Unió Europea del futur no només ha de ser un projecte per als ciutadans, sinó que ha de ser una projecte dels ciutadans. I per això cal un gran debat. El president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, el primer a ser escollit pels europeus, ha demanat una reflexió sobre el futur de la Unió d'aquí al 25 de març, quan celebrarem el 60è aniversari del tractat de Roma que va crear la Comunitat Econòmica Europea. Tots estem convidats a participar-hi, i aquest "tots" inclou, naturalment, els ciutadans de Tremp i comarca.
Per això, des de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona hem organitzat un acte que parteix d'una pregunta clara i directa: quina Europa vols? Serà un diàleg obert a tothom, on abordarem els reptes més urgents que té la Unió, les prioritats que s'ha marcat la Comissió Europea per fer-hi front i les vies que tenim, com a ciutadans, per participar de la presa de decisions a la UE. També per recollir les idees i les preocupacions de la gent del Pallars Jussà, i ferles arribar a Brussel·les. Perquè la Unió Europea també es fa des dels municipis, us esperem aquest dimarts per parlar-ne i, sobretot, per escoltar-vos.
(El diàleg
Quina Europa vols? tindrà aquest dimarts 17 de gener, a les 19:30h, a la sala de plens de l'Ajuntament de Tremp)
Ferran Tarradellas
Director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona
Joan Ubach Isanta
Alcalde de Tremp
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi