Dimissió
Per Anònim el 1 de març de 2017 a les 08:54
Us heu preguntat el perquè de la dimissió del regidor de la CUP??? A l ajuntament de la Torre de Capdella.
Aquest article ha sigut la gota que fa vesa el got.
És molt fàcil parlar i aconsellar quan tu no ets afectat.
Sr Plasencia no tanta demagògia i una mica de respecte al país.
Units es pot aconseguir quelcom però dividint no s arribarà enlloc , o potser si .... depèn de la meta aconseguir.
Nil?
Per Anneta G el 21 de febrer de 2017 a les 11:41
Nil !!!!!!!
Sóc la teva mare!!
Si et torno a trobar escrivint aquí i el pot de les "herbes que tot ho curen" buit, t'enviaré amb el mafiós de ton pare perquè aprenguis un ofici ... Ni que sigui el de mafiós!!
A Anneta G i Josep d'Envall
Per Nil Dels Joves el 20 de febrer de 2017 a les 01:00
Bones gent.
Josep, primer que tot felicitar-te per l'article, segon pels comentaris que fas i sobretot per les ganes i l'espenta,
Anneta G, tu, perdona, però tu qui ets? Tanta serietat, ni que reosties.... Podries posar nom i cognoms també, no? T'has plantejat que potser saps molt de Kilowats i no saps gran cosa de res de tot lo altre?
Perdoneu que no posi el meu nom real. Soc fill de la mafia pallaresa i ma mare em fotrà calent si li diuen que hai escrit algo aquí.
Nil D J
Al Josep Plasencia
Per Anneta G el 19 de febrer de 2017 a les 00:12
La falta de serietat i l'atreviment segueixen formant part del teu tarannà ...
Quan s'esmenta un estudi, s'hi fica el nom i l'autor. I no és diu, segons un estudi ...
Perquè un altre et pot argumentar que hi han múltiples estudis que reflecteixen altres realitats ...
L'impacte de la ENHER a la conca del Ribagorça és força palpable en tot tipus d'infraestructures (escola, ponts, edificis, carreteres, economato ...) en la fixació de la gent al territori, ...
L'impacte econòmic que genera la industria turística del riu al Pallars Sobirà (i per, generació de riquesa, llocs de treball, i fixació de gent al territori).
I en el tema dels cabals dels rius, alguns dels quals s'haurien assecat (i per tant, quedat sense fauna) en anys de sequera si no hi haguessin preses i centrals.
Una mica de serietat!!!!
Fe "d'errates"
Per Jordi Guàrdia Rius el 16 de febrer de 2017 a les 10:31
En referència al meu segon paragraf:
"Segurament, el preu de la llum seria mes car que ara... almenys en casos com la vall fosca on hi ha una bonificació en la factura de la llum. (Dic bonificació perque fins ara és el concepte que s'accepta des de l'ajuntament)."
He comè l'error de parlar en nom de l'ajuntament del qual no formo part. Corregeixo el meu error i parlaré, no de bonificació, sinó de contracte.
Hollywood
Per Anònim el 15 de febrer de 2017 a les 20:48
Si tant interés teniu en municipalitzar, perque no comenceu per les estacions d'esquí deficitàries que tenim al pallars, ahhh no!!! Que allí s'hi perden diners!
Per favort compis, coherència
Calvo Sotelo
Per Josep Plasencia el 15 de febrer de 2017 a les 17:33
No crec que estigui cobrant encara...;) però ho va fer d'Union Fenosa fins que es va morir
Jo no se del tema
Per Anònim el 15 de febrer de 2017 a les 16:45
Per parlar amb tanta profunditat.. si que se que a tots ens sembla vergonyos la relació preu d'electricitat i beneficis de les eléctriques i que no es lógic ue el preu d'un producte de primera necesitat canvii de preu en base a la demanda...
Només un apunt...Si Leopoldo Calvo-Sotelo està cobrant es un escàndol, fa deu anys que va morir..
Cabal ecològic
Per Jordi Guardia el 15 de febrer de 2017 a les 12:24
T'asseguro que els cabals ecològics tenen la prioritat, almenys a la meva empresa.
Ja voldria veure si l'ajuntament mantindria el personal que hi ha en les 3 empreses...
Aquesta discusió, semblant, ja la vaig tenir al seu moment amb ramon tremosa. Respecto la vostra opinió i comparteixo alguns detalls.
Celebro que sigui un article constructiu d'on tots ens podem nutrir de nous conceptes o idees...
Puntualitzacions
Per Josep Plasencia el 14 de febrer de 2017 a les 23:55
M'alegra veure que el tema desperta interès i un debat intens, exceptuant la misèria dialèctica d'alguns anònims.
Per no abusar de la ignorància, frivolitat, falta de serietat i atreviment que podem tenir els enginyers que no som industrials em remetré a un estudi d'un enginyer industrial que diu que a la Vall Fosca, un cop amortitzades, les centrals han generat uns beneficis nets de 15 mil milions d'euros per a les elèctriques. Fa més de vint-i-cinc anys que el retorn al territori és gairebé nul, no paguen impost de societats al municipi (algunes ni tan sols a l'estat espanyol) i el pagament de l'IBI d'infraestructures especials i perilloses s'ha acabat cobrant durant molts anys després de guanyar als tribunals (perquè l'empresa no el pagava). Com a la gran part dels municipis amb centrals hidroelèctriques, no respecten els convenis i contractes preexistents, les distribuïdores i red elèctrica recorren als tribunals les taxes per ocupacions de línies elèctriques, entren a finques particulars sense permís, moltes vegades ni sol·liciten la llicència d'obres, no respecten els cabals ecològics, les concessions atorgades per l'estat (governat per ells mateixos) en molts casos no estan regularitzades, i no només ens expolien i ens transformen en pobres energètics, sinó que a més els debem 600 euros cadascú de nosaltres perquè la tarifa regulada fa que no hagin tret prous beneficis. Però es clar, el problema són els bolxevics que volen aprofitar-se de la visió empresarial i la capacitat tècnica d'unes empreses exemplars. La lògica del mercat és que haguem de rescatar entre tots les autopistes, aeroports, estacions d'esquí, castors, canals de panamà, bancs i caixes, i altres aventures empresarials deficitàries i que les empreses estatals i els recursos naturals es privatitzin per a que els rics es facin molt més rics mentre nosaltres ens fem més pobres. Perdoneu la gosadia però per molt que m'ho justifiqueu em sembla una presa de pèl.
Al que li va el pa ...
Per Anneta G el 14 de febrer de 2017 a les 20:35
No et preocupis!
El personal es transfereix .... Amb la infraestructura. Pot ser que el concessionari es pugui endur el transformador o la turbina o l'aparamenta elèctrica, però no es pot endur ni la presa ni la canonada forçada.
Et penses que el llest de l'alcalde que diu voler municipalitzar sap el que és un kW?
L'alcaldable que promet tot i que després (suposant que sigui alcalde algún dia) només pot complir una minsa part del que ha dit que faria necessita de tècnics com tu ... És més, com que no en té ni idea, potser podràs guanyar més diners ...
Llum
Per Anònim el 14 de febrer de 2017 a les 19:12
Tot plegat ho resumiria de la següent manera: com que visc al pallars i aquí hi ha els recursos naturals per produïr electricitat, municipalitzem el que és rendible.
Doncs la vida no va així, per molt que ho sembli en una assemblea. Aquí uns senyors fa un temps van veure la possibilitat de negoci i van deixar-s'hi la pasta. Després s'ha venut i ara és d'uns altres senyors, d'això se'n diu propietat privada. I si ens carreguem la propietat privada pleguem paquets
Endesa és qui incompleix contractes
Per Sauqui el 14 de febrer de 2017 a les 18:48
A la Vall Fosca fa anys que el monstre energètic d'Endesa està incomplint el contracte. I encara pretenen / pretenen que ens quedem amb els braços plegats? (Malauradament alguns si que ho pretenen)
referencia a Anneta G
Per Jordi Guàrdia el 14 de febrer de 2017 a les 18:30
Jo si que treballo a una central, i en certa forma m'hi va el pa, a més tinc la formació d'enginyer tècnic industrial.
Puntualitzacions
Per Anneta G el 14 de febrer de 2017 a les 16:19
Quan es vol ficar sobre la taula el tema de la gestió cal veure si s'està capacitat per fer la gestió en primer lloc.
En segon lloc, tot i que ara estiguin separades la generació, la distribució i la comercialització les infraestructures que es van fer no ho van ser.
Tercer, no treballo a cap central, tot i que sóc enginyer industrial (ho sou els que responeu? ho dubto).
Quart, mentre hi hagi una concessió aquesta ha de ser respectada, en cas contrari, cal indemnitzar "per incompliment de contracte".
Cinquè, tots els ajuntaments poden crear empreses i poden fer centrals hidroelèctriques demà mateix (tenen els terrenys, donen els permisos d'obres, ...). Només és necessari aigua i aprofitar un desnivell d'aquesta, i si no les fan, és perquè: 1) no tenen diners 2) no els volen gastar així o no volen fer aquest tipus d'inversions, 3) no volen assumir aquests maldecaps i endeutar-se (com si que van fer les empreses de capital privat en el cas del Pallars, les de la Ribagorça eren de ENHER i el capital era públic del INI) ja que no és l'activitat pròpia de l'Ajuntament.
Sisè, la ignorància és molt atrevida, sobretot des de l'anonimat. És el que té internet. M'agradaria veure alguns defensant les bajanades que escriuen aquí, però en públic i davant dels veïns ...
Transparència
Per Anònim el 14 de febrer de 2017 a les 14:37
A Llavorsí sort que no remenen cap enrere, allí hi trobarien de tot, i no ho dic pel tema de la central de la Ferrussola, però hi ha irregularitats en temes urbanístics i propietats d'edificis. Tornant al tema de municipalitzar serveis, a tots els que ho proposen jo els hi municipalitzaria el seu negoci a veure que els hi sembla, el problema és que els que demanen municipalitzar no en tenen o els hi ha muntat el papa i no saben el que és
enxufats?
Per Jordi guàrdia el 14 de febrer de 2017 a les 13:27
M'agradaria que posessis el teu nom. Si fos per mi a tots els jefes se'ls acabaria el "chollo"
Dir que alguns diem barbaritats i emboliquem la troca i no ferne cap referencia ni correcció es bastant desacreditador i a més converteix un debat constructiu en un debat tipus "telecinco" i perque enganyarnos, cada cop mes , tv3 també
Es tracta d'un tema de gestió publica o privada dels recursos, i hi ha arguments per les dos opcions. Simplement m'avorreixo de sentir que la gent s'apunta al carro de criticar electriques sense cap mena de arguments.
El meu pais ideal tindria tots els mitjans de producció publics i això es l'unic que reflexo!
Enxufats
Per Anònim el 14 de febrer de 2017 a les 10:48
Molts treballadors de centrals dient barbaritats i embolicant la troca hi ha per ací... La generació, distribució i venda van separades i ho sabeu. Als vostres jefes se'ls acabaria el chollo, lo penós és que feu de gos de l'amo i no us dónen ni els óssos
Tots teniu raó
Per Baix Pallars el 14 de febrer de 2017 a les 10:15
Tots teniu raó, la vostra, res a dir, però crec que la pregunta que tots ens fem es mol simple, cal pagar tant diners per un servei bàsic, sabent com s'hi sap que el president de Hiberdrola, per exemple, guanya 27000 € diaris ¡¡¡¡. per jo, aquest seria el debat, així com la distribució que s'hi fa per les nostres contrades, amb talls massa sovint de subministre, visquis on visquis, si a mes quant torna el no ho fa en les condicions adequades hi es crema calquem aparell, la culpa es nostre per que no tenim els sistemes de seguretat apropiats, en definitiva, demana explicacions dels cost real de producció, distribució i marges comercials, seria el meu plantejament.
Podemistes
Per Anònim el 14 de febrer de 2017 a les 08:50
Ja vàren fer això a Venezuela. Ja em vist el resultat. A lo millor, si entren a manar els de Podemos, proven aquest experiment. El resultat, es imprevisible...
Demagògia
Per Josep Plasencia el 14 de febrer de 2017 a les 07:47
Demagògia és acusar de dades falses des d'un anònim i no aportar més dades, o distorsionar el que un escriu fent veure que diu altra cosa.
A Llavorsí ( CH Arestui) hi ha una minicentral (0,64 Mw) de gestió transferida que genera alguns ingressos a l'ajuntament. La central de de Llavorsí (52,4 MW), la gran, és d'Endesa Generacion SA i és una de les dues a les que el Consell Comarcal del Pallars Sobirà paga diners perquè turbinin o alliberin a hores determinades per poder fer ràfting. N'hi ha una tercera al municipi la CH de Montenartró de 5 MW que és de la senyora Marta Ferrussola, com moltes d'altres al país, venudes de sotamà als anys 80 (n'hi hauria per un altre article).
La municipalització de serveis en aquest país els darrers anys, (escombraries, llars d'infants, aigua, etc), ha suposat un gran estalvi i millora del servei en molts ajuntaments, hi ha centenars d'exemples. Obviament també n'hi ha algun de dolent, però això no és per causa del sistema de gestió municipal sinó per qui el duu a terme.
I respecte a que diu el Jordi Guàrdia tergiversar el que es diu ben clar és demagògia. Jo parlo de potència instal·lada, i saps de primera mà que les dades són certes ( i per la Vall Fosca hi passen dues línies de 400.000, una per cada vano), si et fa mandra tronar-t'ho a llegir almenys no asseguris tant gratuïtament que aporto dades falses.
Animo a tots aquells que assegureu que dono dades errònies a que ho reforceu aportant -n'hi de noves i contrastades, o que feu propostes de com hauria de ser la gestió de l'energia.
Gràcies
Llavorsí
Per Anneta G el 14 de febrer de 2017 a les 00:23
La central de Llavorsí genera uns pocs kilowats (640 kW) ja que desvia un poc cabal del riu durant uns 300 metres i genera un salt d'aigua d'un parell de metres.
Una idea de com els hi va es pot veure en l'acta del ple:
http://llavorsi.ddl.net/fotos/llavorsi//plens/ACTA_PLE_2_2013.pdf
I per tant, l'Ajuntament ni l'explota ni en fa el manteniment.
Hi ha altres centrals similars en la zona del Pallars Sobirà com per exemple a Sort i Rialp (riera de Sant Antoni) amb potències i resultats similars.
Això donaria, com a molt, per generar l'energia consumida per uns pocs veïns del poble, i poca cosa més ... Alguns d'aquests pobles tenen 7 o 10 nuclis agregats, i per tant, hi cal fer arribar també energia via línies elèctriques.
També l'assumirà l'Ajuntament la distribució d'energia?
I ara suposem que la nuclear de Vandellós l'ha d'assumir l'Ajuntament ...
Menys frivolitat i una mica de serietat.
BENEFICIS PER ALS PALLARESOS
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 23:21
Potser seria just que els pallaresos ja que sostenim el territori i regalem els nostres recursos, obtinguessim algun benefici. Quan vaig a Barcelona tot ho hem de pagar, i aquí sembla que tot ho hem de regalar!!!.
Municipalitzem els recursos naturals!!!
Per Jordi Guàrdia Rius el 13 de febrer de 2017 a les 22:42
El sector de producció elèctrica, igual que la ramaderia, l'agricultura, i en fi, tot allò que s'extregui del medi natural hauria de ser propietat de tots!!
Segurament, el preu de la llum seria mes car que ara... almenys en casos com la vall fosca on hi ha una bonificació en la factura de la llum. (Dic bonificació perque fins ara és el concepte que s'accepta des de l'ajuntament).
Dit això, vull fer referència a la teva opinió. Una gran veritat justificada amb errors i demagogies tendeix a ser mentida.
Una linia de 400.000 Volts? (que té de hidroelèctrica la linia) a més, és propietat d'una empresa estatal: REE.
500 MW a la vall fosca? Sallente en te 400 d'aquestos i no serveixen purament per generar sinó per compensar desviaments i imprevistos a la xarxa, o sigui per a regular. I com a generació no sortiria a compte. Llavors quedaria tancada...
S'aporta, llavors, una miseria a la xarxa, de fet si parles amb ree no saben on és ni capdella ni molinos ni la plana, només coneixen una central de bombeig que serveix, com he dit, per regular la xarxa.
A la vall fosca necesitem nosequin % ( no tornaré a llegir la parrafada) del que s'hi genera. Bé, també necesitem coses produïdes a... barcelona per exemple.
Textos així, que evidentment són en l'apartat d'opinió, els respecto com a tal. Però són molt perjudicials per politiques de propietat comuna o de copropietat entre els ciutadans. Perque amb un motiu principal real estan tant farcides d'errors que donen molts arguments a qui vol estar-hi en contra...
Finalment, com que, en la base, estic d'acord amb la mateixa finalitat que tu (municipalitzar TOTS els recursos naturals) celebro la iniciativa i espero que poc a poc vagin madurant els ideals per tal que aviat tinguem un pais de tots i totes, per tots i totes!!!
PS: Quin cost tindria l'adquisició dels recursos per part de l'ajuntament? o, realment creus que els propietaris d'explotacions ramaderes, agricoles, centrals hidroelèctriques etc... ho cedirien gratuitament en benefici de tots?
Potser es podria acabar dins de la propietat municipal ofertar la operació i manteniment a empreses especialitzades... Com que ho tens tant clar dono per fet que has fet numeros (que jo no penso pas fer) i has vist que surt en benefici de tots.
Dades
Per Mr Trump el 13 de febrer de 2017 a les 21:46
Tu en canvi amb quatre ratlles quedes ben retratat. Molt valent acusant de demagògia i dades manipulades refugiat en l'anonimat....
Complexitat
Per Anneta G el 13 de febrer de 2017 a les 21:26
Per cert, els municipis no tenen capacitat tècnica per fer front a la operació i manteniment de les centrals.
Algunes d'aquestes centrals són qualificades com a "grandes presas" i, per tant, sotmeses a una normativa especifica ... Avui a les noticies surt una presa que està a punt de cedir als EUA
Cap asseguradora faria una assegurança a entitats municipals sense experiència ...
La solució és bastant més complicada que dir "MUNICIPALITZEM!".
Sobirania energètica
Per Anneta G el 13 de febrer de 2017 a les 21:08
Cal anar amb compte quan es fan servir dades si no es saben interpretar.
L'energia generada en les centrals hidroelèctriques, sobretot les del Pallars i la Ribagorça és perqué s'acumula l'aigua en un pantà. Aquesta energia "emmagatzemada" es fa servir, bàsicament degut a la seva fàcil regulació (obrir i tancar una comporta) per satisfer les puntes de demanda i només es continua quan el pantà està ple (o gairebé).
Per tant, aquests 1.500 MW que s'anomenen no són continus gairebé mai (perquè no plou sempre). Aquest és un país Mediterrani.
En referència a la Vall Fosca aquesta potència és bàsicament degut a la central reversible d'Estangento, que en les hores punta es turbina l'energia i quan es produeixen excedents, per la nit degut a les nuclears o quan hi ha excedent d'energia eòlica, es bombeja altre cop cap a l'embassament superior.
I el monstre devorador d'energia és l'Àrea Metropolitana de BCN. De manera que el lloc més adient per ficar una central nuclear és el barri de Gràcia ...
No en nom meu
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 20:40
Jo no he suat per construir cap central gràcies,
A part de que es molt lleig aquest to imperatiu ( i cupaire) de l'autor, (nacionalitzem, municipalitzem, recuperem) potser es podria consultar a la gent el que pensa de convertir el seu ajuntament en una empresa que gestioni milions d'euros.
I abans que res i dit amb respecte,,..... no veig gaire talent empresarial ni gaire formació en els nostres alcaldes per gestionar grans companyies, no crec que es mereixin aquesta càrrega, prou feina fan
Demagogia barata i conclusions erronies
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 20:10
No crec que per fer demagogia barata amanida amb quatre dades manipulades es necessiti tant espai escrit. Per que en alguna de les questions exposades es tingui certa raó, la conclusió final no es evidentment encertada. Si aquest es el pais que volem, no anem be. Es clar que primer haurien de guanyar les eleccions el de la CUP i per sort aquest pais te mes seny del que sembla. I aixì ens aniria. Em feu mes por que el Trump. Que ja es dir
демагогия
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 17:55
Això de considerar nostre el que tenim a casa, perque resulta que un núvol descarrega la pluja o la neu a les muntanyes damunt de casa també ho pot dir el propietari del terreny.
I si .... alguns recursos potser.. no tenen propietari...el vent per exemple, no te propietari, el que te un cost es el disseny, l'enginyamenta, la construcció, el muntatge, el manteniment de les màquines que ho aprofiten, la distribució de l'electricitat, etc etc,. això es el que costa diners.
Finalment dir que estaria molt be que els municipis fossin propietaris de les centrals (crec que llavorsí en te una, hauriem de preguntar com els hi va); pero em pregunto si es la seva funció fer d'empresaris; l'experiència diu que mes aviat hi ha experiencies negatives.
En lloc de fer tanta demagogia, el que pots fer es apagar el llum i tenir menys consum i aixi contribuiràs menys als beneficis de les companyies.
Si senyor
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 16:34
Molt ben explicat.
Felicitats
Per Anònim el 13 de febrer de 2017 a les 14:46
Molt bona reflexió Josep, no hi afegiria ni hi treuria res