Aquest dimarts, dia de Carnaval, Isona celebrarà la popular festa de La Guixa, de gran tradició en el municipi. La Guixa és una mena d'escudella elaborada amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes... un guisat contundent que servit ben calent resulta ideal per fer passar el fred.
Els ingredients necessaris per tal de cuinar aquesta peculiar escudella es recullen casa per casa durant el que es coneix com "la Plega", que va tenir lloc el passat dissabte. Els veïns també fan aportacions econòmiques per tal que es puguin comprar els ingredients que manquin i per acabar de cobrir les altres despeses relacionades amb la festa. Aquest any, com a novetat, al finalitzar la Plega, a més de xocolata desfeta hi va haver discomòbil infantil al poliesportiu municipal.
La plega està encapçalada pel rei Carnestoltes i l'acompanyen els nens i nenes del municipi disfressats per a l'ocasió i fent gresca per animar a la gent. Les disfresses dels petits i no tant petits es confeccionen el mateix dissabte d'11h a 13h a la plaça del Bisbe Badia, en una activitat organitzada pel Museu de la Conca Dellà.
Un menjar de cocció lenta
La Guixa es comença a coure poc a poc el dimarts al matí a primera hora. En més de vint calders arrenglerats el guisat va fent xup-xup gràcies a l'escalfor del foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries són molt els curiosos que s'acosten a la zona dels calders, entre ells els nenes i nenes de l'Escola municipal Aeso. Els alumnes del col·legi faran una desfilada de disfresses a les 10:30h i la temàtica d'enguany són els dinosaures. Per a l'ocasió, han versionat unes cançons relacionades amb la Guixa.
Calders afilerats durant la festa de la Guixa d'Isona. Foto: Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Quan el guisat ja està apunt, es pugen a mà els calders fins la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular, al que tothom hi és convidat. A banda de La Guixa, se serveix llonganissa blanca i negra elaborades a Isona i amanides i postres. Durant el dinar se sorteja un lot de productes de la zona i els assistents poden comprar un plat de ceràmica de La Guixa 2017.
Amb la panxa ben tipa i després de la llarga sobretaula, a les 19h tindrà lloc el ball de disfresses al poliesportiu municipal, que enguany serà amenitzat pel Grup 43. Després de la disbauxa tradicional del ball de Carnaval, es crema el Rei Carnestoltes i es posa fi a la festa tot menjant galetes i bevent moscatell!
Premi a la millor foto de La Guixa
Els
instagramers estan d'enhorabona: enguany La Guixa organitza el seu primer concurs fotogràfic. Per participar s'han de penjar imatges relacionades amb La Guixa i que continguin els tres
hashtags #guixa #guixadisona #guixa2017. Es poden penjar tantes imatges com es vulguin. El termini de presentació de les fotografies acaba el 7 de març a les 24h. Guanyarà la imatge que obtingui més
likes, finalitzant el període de votació el 14 de març a les 24h. S’acceptaran fotografies d’edicions passades de La Guixa però és indispensable que la persona que pengi la imatge en sigui també l’autor. El premi serà un plat de la Guixa 2017.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi