Dimecres, 3 de juliol de 2024
Mossegada de salut

Com podem tractar i prevenir l'hèrnia hiatal?

La nutricionista Laura Espia ens dona algunes claus per reduir-ne i controlar-ne l'excés

Laura Espia 24 de febrer de 2017 a les 20:08
"Hola Laura, fa un temps em van diagnosticar hèrnia hiatal Em van dir que amb dieta milloraria però no em van donar unes pautes explícites. Em pots ajudar i dir-me que tipus d'alimentació podria seguir?"
Juan
 

El principal problema de patir aquest tipus de patologia són els símptomes derivats de l'alteració anatòmica de l'estómac. La part superior de l'estómac passa d'estar a l'abdomen, per allotjar-se al tòrax i això facilita el reflux gastroesofàgic (RGE). Quan succeeix, l'esòfag, que no està protegit com l'estómac per suportar els àcids de la digestió, s'irrita i és quan comencem a patir símptomes com inflamacions, irritacions, gastritis i fins i tot úlceres.  

Has de tenir en compte que no està molt clara la causa de patir hèrnia d'hiat però es relaciona amb tos violentes o vòmits repetits durant un llarg període de temps i amb el debilitament del múscul del diafragma, que sol ser conseqüència dels anys, per això, les hèrnies hiatals solen ser més comuns en persones majors de 50 anys. A més a més, hi ha dos factors de risc a tenir en compte per millorar la simptomatologia, que són evitar l'obesitat i el tabac.

El tractament de la hèrnia d'hiat consisteix en facilitar les digestions i evitar l'excés d'àcid a l'estómac, per això, normalment es recepten els anti-àcids, però hem de pensar que la dieta també és un punt fonamental per regular i controlar-ne l'excés.
 

Algunes recomanacions dietètiques que et poden fer sentir millor són: 

- Evitar fer menjades copioses, reduint o eliminant el consum de líquids i sòlids tres hores abans d'anar a dormir.

- Pujar el capçal del llit uns 30 graus a fi de perdre l'horitzontalitat i obstaculitzar el reflux durant la nit.

- Hauries d'evitar el consum de tabac i les situacions d'estrès, ja que ambdós factors creen àcid a l'estómac fins i tot quan no es té aliments dins.

- Per tal d'evitar pressions a l'estómac, hauries de dur roba ampla i intentar ajupir-te amb els genolls doblegats en comptes de la cintura.

- Reduir el pes sempre que sigui necessari. Aquesta és una de les mesures més importants ja que alleugerirà la pressió a l'abdomen i et millorarà els símptomes.

Un altre punt de la dieta a controlar serien els aliments:

- Has de procurar que els aliments no siguin ni molt calents ni molt freds, ja que poden augmentar la secreció d'àcid a l'estómac, al igual que el te, el cafè, l'alcohol o les begudes carbonatades. Aquestes últimes les podries substituir per xicoira o per infusions suaus com el romer o la sàlvia.

- Un altre grup d'aliments que hauries d'evitar serien els tomàquets, el vinagre, i en alguns casos el iogurt. En el cas de les fruites, seria recomanable prendre-les en forma de compota, cuites o molt madures.

- I per últim, les carns haurien de ser blanques, com la de pollastre, la de gall d'indi o el peix blanc o blau poc condimentat.
 

Si tot això no és suficient, un truc molt utilitzat és prendre una cullerada de mel quan es té la sensació de cremor, ja que actua com un bàlsam i a més enforteix l'estómac.

Les recomanacions generals són útils però, en alguns casos, no solen ser suficients i cal medicació addicional o cirurgia. Per tant, si volem millorar els símptomes d'aquestes afeccions hem de seguir una dieta que inclogui les recomanacions esmentades.

Si dubteu en algun aspecte sobre la vostra alimentació podeu enviar les vostres consultes a l'email lespiamonso@gmail.com.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació