Els isonencs i isonenques han celebrat aquest dimarts el tradicional dia de la Guixa, que es celebra cada any el dimarts de Carnaval. Es tracta d'un dinar popular en el que el plat principal és aquesta mena d'escudella típica de la zona que s'elabora amb carn de porc, fideus, cigrons, carabassa, arròs, mongetes... Els ingredients necessaris per elaborar-la són recollits casa per casa durant "la Plega", que té lloc el dissabte anterior.
La Guixa es cou poc a poc en més de 20 calders sobre un foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders és un bullici de gent. Presideix l'escena el rei carnestoltes, que controla que els calders vagin fent xup-xup. Els nenes i nenes de l'escola Aeso, disfressats de dinosaures,
han visitat la zona dels calders i han cantat una cançó especial per l'ocasió.
Quan els calders han estat a punt, els veïns i veïnes més valents del municipi els han portat a pes fins a la plaça Bisbe Badia, on té lloc el dinar popular. Per acompanyar la Guixa s'ha servit llonganissa blanca i negra elaborades a Isona, així com taronges de postres i aigua i vi per fer baixar el menjar. S'han reunit a la plaça unes 350 persones, i en total s'han repartit més de 500 racions de Guixa entre els veïns.
En total es van repartir unes 500 racions de Guixa. Foto: Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Al vespre ha arribat l'hora de la gresca i la disbauxa amb el tradicional ball de carnaval, on petits i grans s'han disfressat. En acabar, s'ha cremat el rei carnestoltes, posant fi a la festa.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi