Divendres, 22 de novembre de 2024
meteorologia

Dos comarques, dos hiverns

L'hivern ha estat especialment sec en moltes zones del Pallars Jussà, mentre que al Pallars Sobirà, com a la resta del Pirineu, se'l pot considerar plujós

Redacció / ACN 7 de març de 2017 a les 11:47
Aparcament al cap del Port de la Bonaigua, en imatge d'arxiu | ACN
L'hivern 2016-2017 (mesos de desembre, gener i febrer) ha estat molt sec en algunes zones del Pallars Jussà, així com en aproximadament la meitat de la superfície de Catalunya, ja que la precipitació ha estat irregularment distribuïda al territori. El dèficit pluviomètric ha estat més destacat a les comarques de Ponent i del Prepirineu occidental, on la precipitació recollida al llarg de l'hivern no ha arribat al 70% respecte de la mitjana climàtica.

Els casos més extrems es localitzen en àmplies àrees de la Noguera i del Pallars Jussà, on no s'ha arribat al 50%. Per contra, l'hivern ha estat plujós als extrems nord i sud del país: a gran part del Pirineu (Pallars Sobirà), Prepirineu oriental, litoral i prelitoral. Hi ha hagut, doncs, un enorme contrast entre els menys de 50 litres recollits en 90 dies a Ponent i a punts del Pallars Jussà, i els més de 400 litres registrats, per exemple, al massís del Port i al Pirineu Oriental.


Hivern càlid a Catalunya

A nivell general, l'hivern es pot considerar càlid. Prop d'un 80% de la superfície de Catalunya ha enregistrat una temperatura mitjana estacional superior a +0,5ºC respecte de la mitjana climàtica, i per tant, en aquests indrets cal qualificar l'hivern de càlid. La raó ha estat, d’una banda, la situació anticiclònica que ha caracteritzat bona part de l'estació, especialment al desembre, i de l'altra, la marcada circulació zonal de la primera quinzena del febrer, que va inhibir qualsevol entrada d'aire fred.

Les màximes anomalies positives, superiors a +1,5ºC o fins i tot de més de +2,0ºC, s'han localitzat al Prepirineu, Pirineu i punts del litoral i prelitoral Central. Als sectors més elevats del Principat, les inversions tèrmiques -temperatura més baixa a les planes i depressions del país i més alta a les parts més enlairades- relacionades amb l'anticicló persistent, han contribuït decisivament a la marcada anomalia positiva de temperatura. 

Aquesta mateixa situació té l'efecte oposat a les depressions, on l'estabilitat atmosfèrica propicia l'acumulació d'aire fred. La boira ha estat persistent i la temperatura s'hi ha mantingut baixa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació