El
Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va rebre l'any 2016 un total de 586.334 persones, unes xifres que suposen un augment de 61.267 visitants i un 11,67% més respecte a l'any anterior. El 18% de les persones que van entrar a l'espai natural procedien de 66 països estrangers, entre els quals destaquen els ciutadans d’Israel.
Des de l'any 2013 s'aplica un nou mètode de comptatge de visitants que integra tots els sectors del parc i de la zona perifèrica. El resultat és una xifra que resulta ser més acurada, ja que té en compte tot el complex entramat d'accessos a l'espai natural, a més dels tradicionals de Sant Maurici i d'Aigüestortes.
El nombre de visitants és determinat, doncs, per la suma de les dades obtingudes als controls de les entrades principals i que donen accés a la zona de parc estricte, a més de les obtingudes pels diversos comptadors automàtics que es troben situats a diferents punts d'accés i on no es disposa de controls personals.
A aquestes xifres s'hi afegeixen també les persones que pernocten als refugis, les que accedeixen al parc mitjançant el telefèric d'Estany Gento i les que entren a la zona perifèrica dins de l'àmbit de les dues estacions d'esquí presents. Als comptadors s'hi efectuen diverses correccions en els comptatges d'acord amb els hàbits d'accés observats i que permeten determinar el nombre de visitants de manera més precisa.
301.609 persones estrictament al Parc Nacional
El recompte efectuat als controls de les tres entrades principals del parc indica que durant el 2016 hi han accedit un total de 301.609 persones. Aquesta xifra representa un augment de 38.215 persones respecte a l'any anterior (+14,5%). Si s'analitzen les xifres, pel sector d'Aigüestortes (l'Alta Ribagorça) hi van accedir un total de 144.055 persones, repartides entre la ribera de Sant Nicolau (74.332) i la de Caldes (69.723); en canvi, pel sector de Sant Maurici, hi van entrar 157.564 persones.
L'entrada que ha experimentat un major augment respecte a l'any anterior és la d'Aigüestortes, amb 20.990 visitants més (+17%), mentre que a la de Sant Maurici l'augment es xifra en 17.225 persones (+12,3%).
Un cop efectuades les correccions que tenen en compte els comptadors automàtics situats als colls i les pernoctacions dels refugis de dins del parc estricte, les xifres ens diuen que, pel sector de la Vall de Boí, el nombre total de persones que han visitat el parc és de 180.010, mentre que a la vall d'Espot va ser de 224.454. Això dóna un total de 347.205 visitants al parc estricte.
El telefèric de la Vall Fosca permet accedir al parc. Foto: Jordi Ubach
239.129 persones hi accedeixen per la zona perifèrica
Les dades corresponents a la zona perifèrica de protecció es reparteixen pels diferents sectors on s'efectua l'accés al parc d'una manera majoritària i on es disposa també dels corresponents comptadors automàtics. És en aquest apartat on s'inclouen també els visitants que hi accedeixen per l'Estany Gento amb el telefèric, les pernoctacions als refugis i les persones que accedeixen a la zona perifèrica per alguna de les dues estacions d'esquí que hi són presents. Analitzades les dades de què es disposa, un total de 239.129 persones han accedit pels diferents sectors de la zona perifèrica del parc.
Procedència dels visitants
El personal del parc pregunta als visitants sobre la seva procedència a tots els centres i als punts d'informació. Els visitants estrangers representen el 18% del total. El turisme israelià torna a assolir la primera posició en el total de visitants atesos al Parc Nacional (4.156, el 38,9%), encara que es confirma l'estancament en nombres absoluts iniciat l'any anterior.
Un petit detall destacable és la presència de visitants argentins (l'1% del total), entre els països numèricament més importants. El nombre total de països registrats ha estat de 66. Dels visitants estrangers destaquen els procedents de França (el 19%), Holanda (el 9,9%), Alemanya (el 9,6%), la Gran Bretanya (el 4%), Bèlgica (el 3,4%), els Estats Units (el 2,2%), Itàlia (l'1,8%) i el Japó (l'1%).
Quant als visitants estatals, el 75% són catalans, seguits dels procedents de la Comunitat Valenciana (el 6,7%), la Comunitat de Madrid (el 4,9%), el País Basc (el 3,4%), Andalusia (el 2,5%) i Aragó (l'1,3%).
Actuacions del 2017
El Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va aprovar el programa d'actuacions de cara al 2017, en què destaca la millora de l'accés de Sant Maurici com a via principal i vial de seguretat; la consolidació i el manteniment de l'equip de gestió, especialment als centres d'Espot i Llessui i Senet (l’Alta Ribagorça), per garantir el bon funcionament dels equipaments; la participació en projectes internacionals com Green, Replim, Florapyr i LimnoPirineus, i el compliment dels objectius de la Q de Qualitat dels serveis d'ús públic i del Sistema de Gestió Ambiental.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi