Dimecres, 22 de gener de 2025

Es consoliden les consultes virtuals a l'Hospital Comarcal del Pallars

La intervenció immediata sobre una persona que pateix un ictus és determinant per disminuir la mortalitat

18 de setembre de 2013 a les 07:00
La Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran ha consolidat durant el 2012 les consultes virtuals gràcies a la implantació de la consulta de teleictus i de la consulta de teledermatologia. En el cas del teleictus, des del mes de març del 2012, professionals de l'Hospital Comarcal del Pallars compten en temps real amb el diagnòstic d'un neuròleg de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). En el cas de la teledermatologia, gràcies a la consulta virtual, el metge especialista veu la imatge dermatològica i pot emetre un diagnòstic sense que el pacient s'hagi de desplaçar. Durant l'any 2012, un total de 10 pacients amb diagnòstic d'ictus es van beneficiar de la consulta telemàtica.
 
Com a part del codi d'emergència, el teleictus és un projecte pensat per als territoris més allunyats dels serveis de neurologia, que té com a objectiu final oferir una millor atenció assistencial, més equitativa i eficient. 
 
La intervenció immediata sobre una persona que pateix un ictus (conjunt de manifestacions agudes d'un grup de malalties que es caracteritzen per causar una alteració de la circulació de la sang al cervell) és determinant per disminuir la mortalitat i les seqüeles greus. Per aquest motiu, Catalunya disposa d'un codi d'emergència (Codi Ictus) implantat a tot el territori per agilitzar el temps que passa entre l'inici de l'ictus i l'aplicació del tractament. 
 
Amb el teleictus, els serveis de medicina interna dels hospitals comarcals, sota la supervisió i indicacions dels neuròlegs de referència, realitzen l'exploració del malalt a través d'una videoconferència. La connexió telemàtica també permet que el neuròleg pugui visualitzar les exploracions radiològiques, imatges de TAC, que li han estat practicades al pacient en el propi hospital comarcal. Finalment apliquen el tractament, abans de procedir al trasllat del pacient.
 
En el cas de la consulta de teledermatologia, durant el 2012, 109 consultes van ser ateses en aquesta modalitat a l'Alt Pirineu i Aran, amb la participació de 13 metges de família de 6 Àrees Bàsiques de Salut (Alta Ribagorça, Tremp, la Pobla de Segur, Pallars Sobirà, Alt Urgell Sud i la Seu d'Urgell). Gràcies a la consulta virtual, el metge especialista veu la imatge dermatològica i pot emetre un diagnòstic sense que el pacient s'hagi de desplaçar. En un 20% dels casos el dermatòleg ha pogut confirmar el diagnòstic i recomanar tractament a partir de la imatge i la informació clínica facilitada, en un 47% ha necessitat ampliar informació i, aproximadament, un 33% de les consultes han requerit citació i seguiment presencial per part del dermatòleg.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi