Dilluns, 23 de desembre de 2024
paleontologia

Isona serà seu del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB

Es tracta del nou Campus Pallars Jussà, que juntament amb el de Coll de Nargó, esdevindrà una eina essencial en la formació dels estudiants

Redacció 24 de març de 2017 a les 17:57
La signatura del conveni s'ha fet aquest migdia a Isona | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
Isona acollirà una de les dos noves seus del campus d'arqueologia i paleontologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), juntament amb el Campus de Coll de Nargó. Es tracta del Campus Pallars Jussà, que aquest divendres al migdia s'ha presentat a l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà un cop signat el conveni entre la universitat catalana i els dos consistoris.

La UAB, a través del seu Departament de Geologia i conjuntament amb l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, mantenen des de fa anys col·laboracions amb l'Ajuntament d'Isona i Conca Dellà en l'àmbit de la recerca i de la docència dels estudis de Paleontologia, ja sigui amb la realització de les pràctiques de camp o amb diversos projectes de recerca i treballs paleontològics als jaciments del Pallars Jussà.


La creació d'aquest nou Campus possibilita la investigació i el desenvolupament científic en el camp de la geologia i la paleontologia, i constitueixen una eina essencial en la formació dels estudiants. A més, es convertirà en un element dinamitzador del patrimoni paleontològic i geològic del municipi, tot contribuint a promoure els diversos jaciments i el Museu de la Conca Dellà com a punt de referència.

Els actes han comptat amb la presència de la rectora de la UAB, Margarida Arboix; la primera tinent d'alcalde d'Isona i Conca Dellà, Jeannine Abella; l'alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera; el vicerector de Recerca i de Transferència de la UAB, Armand Sánchez; el vicerector de Relacions Institucionals i Cultura de la UAB, Carlos Sánchez; el director de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), Salvador Moyà; el director del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera i cap de recerca del Grup de Faunes del Mesozoic de l'ICP, Àngel Galobart; el director del Departament de Geologia de la UAB, Antoni Teixell; i el professor del mateix departament, David Manuel Gómez, entre d'altres personalitats.

Les noves seus d'Isona i Coll de Nargó s'afegeixen a les set amb que ja compta el Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB: la Noguera, la Draga, el Castellot, Torre Llauder, Mines de Gavà, Vall d'en Bas i Guissona.
 

Un grup d'arqueòlegs treballant en un jaciment. Foto: ACN


El Campus de Paleontologia del Pallars Jussà

La Conca Dellà conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya. Una franja de sediments del Cretaci superior travessa Catalunya d'est a oest a l'alçada del Prepirineu, i és on trobem els principals jaciments paleontològics d'un període que va dels 72 als 66 milions d'anys.

Les restes de dinosaures que s'hi troben es conserven en roques d'orígens diferents i que conformen dues formacions geològiques: la formació Gresos d'Areny i la Formació Tremp. Aquestes dues formacions es van dipositar quan tot just es començava a aixecar la serralada dels Pirineus. Afloren de manera extensa al voltant de la Conca, al nord, a l'est i al sud.

Dins dels municipis d'Isona i Conca Dellà, Tremp o Abella de la Conca, s'hi troben un gran nombre de jaciments paleontològics, tant de fòssils de dinosaures (ossos, petjades i ous), com d'altres vertebrats i també de restes vegetals. Situat a Isona, el Museu de la Conca Dellà és l'escenari d'un apassionant viatge en el temps, oferint la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van poblar la Terra.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació