Dimecres, 3 de juliol de 2024
meteorologia

La neu provoca complicacions en el trànsit i talls de llum al Pallars Jussà

La nevada caiguda aquesta matinada ha afectat especialment la Conca de Tremp i la Conca Dellà, on s'han registrat fins a 10 centímetres | Un miler d'abonats s'han quedat sense subministrament elèctric al Pallars Jussà | La caiguda de diversos arbres ha tallat el trànsit a la C-13 i el servei de tren a Cellers | La neu obliga a circular amb cadenes en diverses carreteres del Pallars i suspèn el Ral·li Lleida Pirineus

Jordi Ubach Llorens 25 de març de 2017 a les 09:34
Dos arbres han tallat la C-13 a l'entrada de Tremp durant més d'una hora | Marc Ubach
L'anunciada nevada primaveral ha arribat, i de quina manera, al Pallars. Les previsions s'han complert i la pertorbació ha deixat gruixos generosos en molts punts de les comarques pallareses aquesta matinada. Els que més problemes han causat han estat els que han caigut a la Conca de Tremp i la Conca Dellà, uns 10 centímetres de neu que han provocat problemes en el trànsit i en el subministrament elèctric.

Segons informa Endesa, més d'un miler d'abonats es troben a hores d'ara sense subministrament elèctric, 959 al municipi de Tremp i 153 a Sant Esteve de la Sarga. També s'han vist afectats alguns veïns del municipi de Castell de Mur. Segons ha informat la companyia, els operatius ja estan treballant per reparar les incidències i restablir el servei.

 
L'Ajuntament de Tremp, a més, ha activat el pla municipal d'emergències per nevades. Els carrers de la ciutat s'han llevat sota una generosa capa de neu, fet que ha provocat la sorpresa dels seus veïns, que han sortit al carrer per immortalitzar el moment. No obstant, el consistori ha hagut de tancar per precaució l'accés al parc del Pinell per la caiguda de diversos arbres, que no han suportat el pes de la neu.
 

Arbres caiguts al parc del Pinell de Tremp. Foto: Ruben Bañuelos


La nevada també afecta el trànsit. A hores d'ara són necessàries les cadenes per circular per la C-13 de la Pobla de Segur a Castell de Mur, la C-1412b del port de Comiols a Tremp, la C-28 al Port de la Bonaigua, la L-503 a la Torre de Cabdella i la L-511 al port de Bóixols. També s'ha hagut de tallar durant una hora el trànsit a la C-13 a Tremp per la caiguda de dos arbres davant l'Institut de Tremp, sense ferits. 

La neu també ha obligat a suspendre el Ral·li Lleida Pirineus de vehicles totterreny que s'havia de disputar aquest dissabte al Pallars Jussà. 

Més enllà de les afectacions que la nevada ha provocat al Pallars Jussà, el Pallars Sobirà també s'ha beneficiat de la nevada caiguda, tot i que ho ha fet en cotes més altes. La neu ha fet acte de presència a partir dels 1.000 - 1.200 metres i ha deixat gruixos de fins a 30 centímetres a l'estació d'Espot i 40 a la de Port Ainé. A Tavascan la nevada també ha deixat gruixos considerables.
   
Un arbre talla la via del tren a Cellers

El servei de tren de la línia Lleida-la Pobla s'ha suspès aquest matí per un arbre que ha caigut a la via com a conseqüència de la neu acumulada entre Cellers i Guàrdia de Noguera, al terme municipal de Castell de Mur. Els usuaris del tren, que circulava en direcció la Pobla de Segur, han hagut d'agafar un minibus a Cellers que els ha portat fins al seu destí.

Segons el relat d'un usuari a Pallars Digital, cap a les 9:15 hores el tren ha hagut de frenar a pocs metres de sortir de Cellers per la presència d'un arbre sobre la via, fet que ha obligat el maquinista a realitzar una parada d'emergència. El tren ha tornat enrere fins a Cellers, on ha estacionat i on els usuaris han esperat durant 50 minuts l'arribada del bus.
 

Alguns agosarats s'han calçat els esquís avui a Tremp. Foto: Mireia Verdeny


Avís per inundacions

A més, la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha informat al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil que la pluja pot provocar la crescuda sobtada dels rius i torrents de la conca de l'Ebre. Des del CECAT s'ha informat d'aquesta previsió a tots els municipis de les zones afectades.

Així mateix, Protecció Civil de la Generalitat manté activades les Alertes dels pla Inuncat i del pla Neucat a causa de les incidències derivades tant per la crescuda de rius i rieres a les comarques de Girona i Barcelona com per l'acumulació de neu a l'interior de Tarragona, Lleida i la Catalunya Central on hi ha diverses vies afectades.

La nevada anirà a la baixa
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, les precipitacions de neu es mantindran durant les primeres hores del matí a les comarques de la Catalunya Central i Lleida i la cota de neu anirà pujant. A partir del migdia no s'espera neu fora dels àmbits del Pirineu i Prepirineu. 
 

La nevada ha sorprès a Tremp, on ha deixat uns 15 centímetres. Foto: Jordi Ubach

 

VÍDEO: Predicció meteorològica al Pirineu per les properes hores

TRÀNSIT: Incidències viàries

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació