L'avantprojecte de la
nova Llei de muntanya, que ha de substituir la del 1983, es debatrà al Parlament al mes de juliol després d'un procés participatiu al territori que començarà el mes que ve. Ho ha anunciat el director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, que confia aconseguir el consens polític necessari per poder aprovar definitivament la normativa durant el tercer trimestre de l'any i que el pressupost del 2018 ja reculli dotacions per als programes que penjaran de la nova llei de muntanya.
"Aquesta llei ha de representar un punt d'inflexió per a l'activitat a muntanya, ara més que mai ha de ser una llei de promoció del territori, on hi ha d'haver infraestructures i telecomunicacions, i on és fonamental que hi hagi activitat econòmica que permeti que la gent que vol viure en aquestes comarques ho pugui fer amb les mateixes condicions i la mateixa dignitat que a la resta del país", ha afirmat.
En aquest sentit, ha explicat que la llei "desplegarà una sèrie de programes sectorials de tots els departaments que tindran com a finalitat que l'activitat econòmica s'arreli al territori i al mateix temps fixar la població". L'àmbit considerat de muntanya abasta el 46% de la superfície del país però aplega només el 4,6% de la població. A Europa només hi ha llei específica de muntanya a França, Itàlia i Catalunya.
Segons Alins, durant el mes que ve començaran unes jornades de debat d'àmbit comarcal "per tal que les administracions locals i la resta d'agents del territori puguin fer valdre la seva opinió i aconseguir que aquesta llei sigui el màxim de consensuada possible".
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi