Amb l'entrada de la primavera, l'arribada del bon temps i l'inici del desgel, les comarques pallareses donen el tret de sortida a la temporada d'un dels sectors més emblemàtics, juntament amb el de l'esquí, en el conjunt de l'activitat turística del Pallars Sobirà: el turisme actiu i els esports d'aventura. Un any més, Llavorsí ha estat seu, aquest matí, de la presentació oficial de la nova campanya.
L'acte ha estat organitzat per la
Diputació de Lleida, per mitjà del Patronat de Turisme, conjuntament amb l'Associació d'Empreses de Turisme Actiu i Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, l'
Ajuntament de Llavorsí i el
Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El conjunt de la demarcació compta enguany amb un total de 230 empreses distribuïdes pel conjunt de les 13 comarques de l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de Lleida, de les quals 70 tenen seu al Pallars Sobirà i 8 al Pallars Jussà.
Aquesta xifra representa un increment d'un 2,68% respecte a l'oferta de l'inici de la campanya 2016, quan hi havia 224 empreses, segons un estudi del Patronat de Turisme. L'any passat es van contractar més de 650.000 serveis, una xifra que, segons el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, es preveu superar durant la campanya que avui s'ha presentat, amb l'objectiu d'arribar als 700.000 serveis en el conjunt de totes les activitats.
Reñé ha mostrat el compromís de la Diputació de donar suport al sector del turisme actiu i ha destacat les actuacions que en aquest àmbit ha dut a terme l'ens provincial al Pallars Sobirà, com ara la neteja del riu Noguera Pallaresa, una obra "necessària" que servirà per "garantir la seguretat" dels descensos. Reñé ha remarcat la importància del sector en l'economia local, i ha subratllat que unes 2.000 persones treballen anualment als esports d'aventura.
Un grup de joves a punt d'iniciar un descens en ràfting, aquest matí. Foto: Jordi Ubach
L’impacte econòmic d'aquest sector l'any 2016 va ser de 93 milions d'euros, considerant els ingressos procedents de l'activitat mateixa, l'allotjament i la restauració. Aquestes xifres representen un increment de 700.000 euros respecte l'any 2015 en la contractació d'activitat directa i d'uns 5 milions d’euros més si es comptabilitza l'impacte econòmic directe en el sector de l'hostaleria i la restauració.
El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha agraït el suport a la Diputació de Lleida i al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i ha admès que el sector afronta els set mesos de temporada amb "molta il·lusió". De fet, les empreses es preparen per a una campanya de Setmana Santa que es preveu excel·lent i que es podrà alternar amb la pràctica de l'esquí.
Els d'avui, però, no han estat els primers descensos de l'any per la Noguera Pallaresa, ja que la temporada de ràfting -que es perllongarà durant set mesos, fins el 15 d'octubre- es va iniciar el passat 15 de març. La temporada es presenta amb unes condicions immillorables gràcies a les fortes nevades d'aquest hivern, la qual cosa permetrà assolir quotes d'aigua més importants.
Acord amb Endesa
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha agraït a la Diputació el fet de presentar la temporada al Pallars Sobirà, una comarca que ha qualificat d'"emblemàtica" dins el sector dels esports d'aventura. Isús, a més, ha agraït a Endesa la signatura d'un conveni que permetrà a la comarca "funcionar i desenvolupar les activitats al riu", un document "pel qual hem de vetllar", ha dit.
Endesa ha confirmat que en els propers dies està prevista la signatura d'aquest document amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà per donar cabuda a altres activitats esportives aquàtiques. La companyia col·labora des de fa anys amb diverses associacions culturals i esportives de la Noguera Pallaresa per tal de facilitar el bon desenvolupament de diverses jornades i competicions.
Un grup de barques iniciant el seu descens aquest matí a Llavorsí. Foto: Jordi Ubach
En concret, per la correcta pràctica del ràfting, les centrals d'Espot, La Torrassa i Llavorsí mantenen durant els mesos de primavera i estiu una generació mínima estable que faci possible garantir un volum d'aigua suficient per gaudir d'aquest esport d'aventura. A més d'aquest pràctica, també s'augmenta el cabal del riu en funció del tipus d'activitat que es realitzi, com són les competicions, durant un temps i una zona concreta.
El ràfting, l'activitat estrella
El ràfting continua sent el producte estrella de les diferents modalitats de turisme actiu que ofereix la demarcació, amb una contractació de 161.120 serveis durant l'any 2016. En el segon lloc i amb tendència a l'alça es van situar les activitats vinculades amb el
trekking i el senderisme, amb 135.382 serveis en el conjunt de la demarcació. En tercera posició, segons el Patronat de Turisme, es troben els descens de barrancs, amb 102.855 serveis contractats, seguit de la BTT amb 92.813, un servei que també mostra un increment de la demanda.
Neteja de la Noguera Pallaresa
La primera actuació de neteja de la Noguera Pallaresa per garantir la màxima seguretat del riu està totalment enllestida, cosa que ha permès encetar la nova temporada de turisme actiu i esports d'aventura amb les millors condicions. L'actuació ha tingut un cost de 45.000 euros i s'emmarca en el conveni que va signar la Diputació de Lleida amb l’Obra Social "la Caixa" l'any 2015 per desenvolupar actuacions per a la conservació i la defensa del medi ambient.
El president de l'Associació d'Empreses d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha indicat que els treballs s'han centrat a la part nord, entre Sort i Llavorsí, "on s'ha fet una feina molt bona" i ha afegit que "tot i que no es tracta d'una actuació amb molta visibilitat, les persones que gaudeixin del riu veuran clarament els canvis".
Troncs a la vora del riu fruit de la neteja del riu Noguera Pallaresa. Foto: ACN
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi