Dimecres, 3 de juliol de 2024
residus

El Pallars Sobirà reparteix 34 tones de compost orgànic durant l'hivern

El Compost Pallars Sobirà és el resultat del compostatge de la matèria orgànica obtinguda amb la recollida porta a porta | L'any 2016 es van recollir 600 tones de matèria orgànica a la comarca

Jordi Ubach Llorens 27 d'abril de 2017 a les 13:10
El compost generat es reparteix arreu de la comarca | Consell Comarcal Pallars Sobirà
Les deixalleries del Pallars Sobirà han repartit aquest hivern un total de 33.855 quilos de compost orgànic entre els usuaris i els ajuntaments de la comarca. Aquest material, una espècie d'adob molt utilitzat en jardineria i horticultura anomenat Compost Pallars Sobirà, és el resultat del compostatge de la matèria orgànica obtinguda a través de la recollida porta a porta. D'aquesta manera, la fracció orgànica es queda a la mateixa comarca on ha estat generada i és processada a la planta de compostatge de Sort. 

El compost generat és de classe A, que correspon a la categoria més alta que existeix entre els compostos orgànics. És apte per a l'agricultura ecològica i compta amb menys d'un 2% de materials impropis, que són aquells residus que es llencen a la fracció orgànica i que no formen part d'aquesta fracció. De fet, un dels objectius de la construcció de la planta de compostatge al Pallars Sobirà era obtenir un producte de qualitat en una zona especialment rica en ramaderia i agricultura ecològica.


La població on més compost s'ha repartit ha estat la capital, Sort, amb 11.155 quilos, seguida de Montardit de Dalt i Montardit de Baix, amb 6.000 quilos; Rialp, amb 3.550 quilos i Esterri d'Àneu amb 2.085 quilos. La majoria dels sol·licitants han estat usuaris particulars i la seva extensió arreu de la comarca és força regular, com es pot comprovar en el mapa.
 
Gràcies a la implicació dels veïns, durant l'any 2016 es van recollir mitjançant el sistema porta a porta, implantat ara fa dos anys, un total de 600 tones de matèria orgànica al Pallars Sobirà, una xifra molt significativa per la densitat de població que té la comarca, segons ha explicat el tècnic del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ens que gestiona els residus a la comarca, Marc Sans.

Taller de compostatge

Durant la Setmana Santa i fins el passat diumenge han tingut lloc arreu de la comarca els tallers de compostatge i horticultura, on els inscrits van poder fer el seu propi planter amb varietats locals. Durant el curs s'han donat les claus per fer un hort més sostenible i ecològic, així com consells per utilitzar bé el compostador.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació