Dissabte, 23 de novembre de 2024
Endesa

​Endesa cedeix nou immmobles a la Torre de Cabdella per a usos històrics i culturals

Es tracta de sis habitatges, una residència, una capella i una església de l'antic campament de FECSA, catalogats tots com a Bé Cultural d'Interès Local | La companyia farà una aportació econòmica de 55.000 euros per a la seva rehabilitació

Redacció 7 d'abril de 2017 a les 13:54
Buesa i Dalmau signant, aquest matí, el conveni de cessió | Endesa
Endesa i l'Ajuntament de la Torre de Cabdella han firmat aquest matí un conveni pel qual la companyia elèctrica cedeix al consistori un seguit de construccions de l'antic "Campament Fecsa", ubicats en aquest terme municipal de la Vall Fosca, per a futurs usos històrics i culturals. La companyia cedirà sis edificis d'habitatges construïts amb fusta, una residència, una església i una petita capella, que formen part del patrimoni industrial protegit del municipi, i han estat catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

Totes les construccions estan situades en una zona pendent encara de desenvolupament urbanístic, ubicats a prop de la central hidràulica. L'ajuntament té previst convertir-los en un centre d'acollida de visitants, així com en una àrea destinada a la divulgació de la història industrial i forma de vida dels ocupants de principis del segle XX.

 

Petita capella de l'antic campament de FECSA de la Vall Fosca. Foto: Endesa

 
Actualment, els edificis es troben en diferents estats de conservació. És per això, i donada la seva catalogació, que Endesa realitzarà una aportació econòmica de 55.000 euros per tal de col·laborar en la seva rehabilitació i restauració. L'acord de cessió l'han subscrit l'alcalde de la Torre de Capdella, Josep M. Dalmau, i la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa.
 
Colònia FECSA
 
Aquest complex és un dels llegats de l'arribada a la Vall Fosca de la Societat Energia Eléctrica de Catalunya, que va suposar un creixement de la població de prop del 200%. Amb la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella (1914) es calcula que més de 4.000 treballadors van desplaçar-se al territori amb la intenció de participar en les primeres grans obres hidroelèctriques del Pirineu català.
 

Una de les cases de la colònia FECSA de la Vall Fosca. Foto: Endesa


Aquest creixement exponencial de la població i la manca real d'allotjaments i serveis necessaris per satisfer les demandes d'aquests treballadors, va derivar en la construcció d'una colònia autosuficient on els empleats gaudien d'habitatges, esglésies, bars, economats o consultori mèdic.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació