Divendres, 22 de novembre de 2024
Arqueologia

Reprenen les excavacions a la Cova de les Llenes

L'objectiu es conèixer la vida de les comunitats neandertals i la convivència amb els grans carnívors

Redacció 10 d'abril de 2017 a les 09:22
Els treballs d'excavació duraran fins aquest diumenge | IPHES
Aquest matí s'ha iniciat la tercera fase de l'excavació de la cova de les Llenes, el jaciment on es van trobar les evidències d'activitat humana més antigues del Pirineu. Els treballs a la cavitat, situada al congost d'Erinyà, estaran dirigits pels arqueòlegs Maite Arilla i Jordi Rosell, investigadors de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). 

L'excavació s'integra dins del projecte de recerca de la Generalitat de Catalunya "Compartint l'espai: les interaccions entre homínids i carnívors al Nord-est peninsular" i està finançat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). El projecte vol esbrinar com era la vida en les comunitats neandertals a les valls prepirinenques i la convivència amb els grans carnívors. Segons els directors, la Cova de les Llenes juga un paper significatiu per entendre aquesta qüestió, ja que és coneguda per la presència d'abundants restes de carnívors, principalment óssos. 

Fins el moment, es coneix que la cova s'utilitzava com a taller per confeccionar eines. En els treballs anteriors s'hi van trobar estris de pedra com bifaços, nuclis o ascles elaborades pels neandertals fa uns 200.000 anys. També s'hi han identificat restes de fauna quaternària com óssos i lleons de les cavernes, hienes o rinoceronts.
 
Coincidint amb els treballs arqueològics, l'equip oferirà visites guiades del 13 al 16 d’abril, dia en que es finalitzarà la tercera fase de l'excavació. Per visitar-la cal reserva prèvia i estar una mica en forma, ja que per accedir a la cova cal sortejar dues vies ferrades.
 
La cavitat és desenvolupa al bell mig del Congost d'Erinyà, penjada sobre el llit del Flamisell. Des de l'entrada sud del túnel que travessa les roques de l'estret, cal remuntar 100 metres de desnivell per un pendent de 45º. Hi ha unes marques vermelles que s'aproximen, però cal anar en compte per baixar els esglaons que ens permeten arribar a la vorera del cingle.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació