Dijous, 21 de novembre de 2024
fauna

El canal de Gavet, una trampa mortal pels cabirols

Els Agents Rurals extreuen en un sol dia fins a cinc exemplars ofegats al canal | La mortalitat creixent en aquesta instal·lació s'explica per l'augment de la població de l'espècie

Jordi Ubach Llorens 19 d'abril de 2017 a les 11:04
Un agent extraient els cabirols morts al canal de Gavet | Agents Rurals
Els Agents Rurals han extret en un sol dia fins a cinc cabirols ofegats al canal de Gavet, al terme municipal de Talarn. Els fets van tenir lloc el passat dijous. Segons explica el cap comarcal dels agents al Pallars Jussà, Miquel Arilla, l'abril és el mes que cauen més cabirols al canal, ja que són dates en què aquesta espècie colonitza nous territoris i, per tant, es desplaça amb major freqüència.  

El que és menys habitual és que caiguin fins a cinc exemplars en un sol dia, un fet que s'atribueix a l'augment de la població de cabirols. De fet, segons el Departament d'Agricultura, a Catalunya hi ha actualment uns 21.500 exemplars de cabirol, una xifra que multiplica per cinc la que hi havia fa només cinc anys. 


Arilla ha explicat que el principal motiu pel que els cabirols s'ofeguen al canal és perquè no detecten el perill a l'hora de creuar-lo: "ells veuen una superfície amb aigua, es pensen que és un riu i que el podran travessar i no és així", ha lamentat. "Quan arriben a la tanca final, no poden sortir i moren ofegats", afegeix.

Ja fa anys que el canal de Gavet és converteix en una trampa mortal per a molts animals. De fet, la pitjor xifra de mortalitat de cabirols en aquest canal es va registrar l'any 2014 amb prop d'una trentena d'exemplars ofegats. Al juny de l'any següent Endesa va instal·lar rampes d'evacuació per facilitar la sortida dels animals que hi cauen, un fet que va disminuir la mortalitat. Els porcs senglars i els petits vertebrats són altres de les espècies afectades.
 

Rampes laterals col·locades al canal de Gavet. Foto: Endesa


El canal de Gavet

El canal de Gavet és una construcció realitzada l'any 1930 i des de llavors recull l'aigua a la sortida de la central hidroelèctrica de Talarn i la canalitza fins a la central de Gavet, on servirà per moure les turbines i generar fins a 23 megavats de potència elèctrica. Aquesta conducció té una longitud de 7.784 metres i la capacitat de transportar aigua fins a 60 metres cúbics per segon.

A més d'aquesta funció estrictament elèctrica, no es pot oblidar una altra igual d'important per als municipis per on passa, ja que s'utilitza com a canal de reg dels cultius, cosa que va permetre un canvi en l'explotació agrícola de la zona.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació