Dilluns, 22 de juliol de 2024
Paleontologia

Descobreixen petjades d'una espècie anterior als dinosaures al Pallars

L'arcosauromorf és un rèptil d'entre mig i tres metres de llargada que va viure als Pirineus fa 247 milions d'anys

Redacció 20 d'abril de 2017 a les 09:11
Recreació d'un arcosauromorf | ICP
Descobertes al Port del Cantó i Sarroca de Bellera unes petjades d'una espècie desconeguda que va viure al Pirineu fa 247 milions d'anys. És tracta d'una nova espècie d'arcosauromorf, un rèptil de mig metre de llargada i antecessor dels dinosauares i cocodrils. També se n'han trobat mostres al Pont de Suert (l'Alta Ribagorça).

Un equip d'investigadors del Departament de Geologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) ha publicat a la revista Plos One la descripció d’un gran conjunt de petjades d’aquesta espècie, que els ha permès conèixer com caminava aquest rèptil. 


Segons l'investigador de l’ICP Josep Fortuny "les noves petjades pirinenques indiquen que aquests animals usaven les quatre potes per caminar, i sovint deixaven marques de la cua. De tota manera, algunes petjades evidencien una possible locomoció bípeda en moments puntuals per anar més ràpid".

Totes aquestes característiques indiquen que els autors de les petjades podrien ser euparkerids, un grup d'arcosauromorfs coneguts per restes òssies de la mateixa edat a Polònia, Rússia, Xina i Sud Àfrica. Els investigadors han fet motllos de les petjades trobades per evitar que es desgastin per l'erosió. 

L'estudi revela que l'arcosauromorf va ser clau en la repoblació de la Terra després de l'extinció de finals del període Permià, fa 252 milions d'anys, la més mortífera de la història de la Terra. S'estima que es van extignir al voltant del 90% de les espècies. 

Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra 

Part de les zones estudiades, a les rodalies de Port del Cantó, formen part del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Justament, el Parc, en col·laboració amb els investigadors d'aquests treballs, l'Ajuntament de Soriguera i d'altres institucions catalanes, ha començat fa uns mesos un projecte per crear un Centre de Descoberta de les Ciències de la Terra a Rubió.

Aquest centre s'encarregarà de divulgar el patrimoni geològic i paleontològic del PNAP. Per tant, les noves descobertes són una aportació important per conèixer el nostre passat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació