La Declaració d'Impacte Ambiental favorable al projecte de la línia d'alta tensió Foradada del Toscar (Osca)-La Pobla de Segur, que la Generalitat va publicar el passat 7 d'abril al Diari Oficial, portarà a la
Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica a fer accions informatives i de protesta contra el projecte.
La plataforma creu que el projecte resulta ''inacceptable'' i suposa un ''autèntic atemptat contra la salut pública'' per ''l'obstinació'' de
Red Eléctrica de España (REE) de no modificar ni un mil·límetre del traçat d'aquesta línia, construïda tan a prop de les poblacions afectades com perquè en diversos casos els seus cables arribin a sobrevolar habitatges habitats. La Plataforma vol demanar a la Generalitat que exigeixi a REE redefinir el projecte al seu pas per nuclis habitats.
Les accions a realitzar s'aniran concretant en properes reunions de la Plataforma Unitària contra l'Autopista Elèctrica. La primera d'elles serà aquest divendres a les set de la tarda al Centre Cívic Tarraquet de Tremp. La reunió per informar de l'estat del projecte és va celebrar el passat divendres a Pont de Montanyana.
Una de les accions ja aprovades és la redacció d'un manifest per demanar a la Generalitat que obligui a REE a redefinir el projecte en zones habitades. Aquest manifest el portaran en els pròxims dies als Consells Comarcals i als ajuntaments del Pallars Jussà i de l'Alta Ribagorça.
La Plataforma diu que les afeccions a la salut que causarà als habitants de les poblacions afectades són les que els generen més indignació i creu que Red Eléctrica de España ''s'entesta a no modificar el traçat'' per evitar haver d'acollir-se a la legislació vigent que podria obligar-la fins i tot al desmantellament de la línia.
Declaració favorable
La Declaració d'Impacte Ambiental favorable de la Generalitat diu en el punt 6.1 sobre
Condicions sobre l'alternativa escollida que ''prèviament a l'inici de les obres, el promotor ha de clarificar les discrepàncies envers l'afectació a nuclis o edificacions per suposat incompliment de les distàncies mínimes de línies elèctriques d'alta tensió a nuclis habitats que determina tant la normativa vigent com els criteris estandarditzats''.
La Plataforma indica que en aquest cas, a l'expedient d'informació pública es posa de manifest ''una suposada omissió de nuclis habitats en la informació ambiental proporcionada pel promotor'' i creu que cal aportar informació de detall de tots els nuclis existents en un radi de 100 metres de l'eix longitudinal de la línia i justificar el compliment de les prescripcions tècniques envers les distàncies mínimes de seguretat.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi