Tornar a comprar llet de vaca crua serà una realitat abans d'acabar l'any. Ara fa 26 anys, es va decidir prohibir-ne el consum per raons sanitàries. Actualment, però, l'evolució tecnològica i professional ha permès fer front a totes les condicions de risc i el ramader pot vendre la llet crua directament al consumidor complint tots els requisits sanitaris.
Així ho considera el
Govern, que té previst aprovar a l'octubre un decret que farà possible que el consumidor pugui anar a buscar la llet directament a la granja i consumir-la sense pasteuritzar. Això sí, segons el decret, s'haurà de vendre freda i, un cop a casa, s'haurà de bullir i consumir en un màxim de tres dies. Aquesta mesura és una llarga reivindicació dels ramaders, que confien que els permetrà atreure nous consumidors.
La venda directa de llet crua és una pràctica que a Catalunya es va deixar de fer fa poc més d'un quart de segle, però que a països com França, Anglaterra i Alemanya es fa amb totes les garanties. De fet, el sector ja fa temps que ho reclama per intentar escapar de la submissió que suposa estar a mercè de les grans distribuïdores, i atreure així nous consumidors, ja que amb la proliferació de les begudes vegetals, la llet de vaca ha perdut pes.
La llet crua, a diferència de l'esterilitzada o la pasteuritzada, no ha estat escalfada a 40 graus després de la munyida. Actualment, la llet que es pot comprar és esterilitzada i està sotmesa a un tractament a altes temperatures.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi