La comissió de
Protecció Civil ha donat llum verda aquest dijous a un pla específic per respondre als riscos i emergències davant de fortes ventades i que permetrà alertar en funció de la vulnerabilitat del territori. El Ventcat s'activarà quan es registrin ratxes de més de 72 km/h a les zones metropolitanes de Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida i de 90 km/h fora d'aquestes àrees més urbanes, excepte a l'Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià, on el llindar establert és de 120 km/h. Fins ara, davant episodis de fort vent, s'activava el pla genèric Procicat.
"A Catalunya experimentem episodis de ventades que no tenen la mateixa incidència arreu del territori. No és el mateix un vent fort a l'Empordà que al Barcelonès o al Baix Llobregat", ha afirmat el conseller d'Interior, Jordi Jané, per recalcar la necessitat d'un pla com aquest. Tot i que el Govern encara ha d'aprovar aquesta nova eina de Protecció Civil, amb l'informe favorable de la comissió el Ventcat ja es podrà activar quan sigui necessari.
L'activació del pla implicarà avisar els municipis afectats i aplicar mesures preventives i de protecció per minimitzar les possibles conseqüències. Segons ha informat Jané, és el primer pla d'aquest tipus a l'estat espanyol. El Ventcat es podrà activar en tres fases -Prealerta, Alerta i Emergència-, en funció bàsicament de la predicció meteorològica (segons el valor de perillositat assignat a cada comarca), l'avís d'observació meteorològica i pels danys produïts pel vent.
Jordi Jané presidint la comissió de Protecció Civil. Foto: ACN
El Ventcat s'incorpora al catàleg de plans especials de Protecció Civil davant emergències que s'activen davant uns riscos concrets, com són el Neucat, per nevades; l'Inuncat, per fortes pluges i inundacions, o l'Infocat, per incendis forestals, entre altres.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi