La Pobla de Segur ha donat aquest dissabte el tret de sortida a la temporada de falles, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco fa dos anys. Es tracta de la primera població pallaresa en celebrar aquesta festivitat, juntament a la baixada de falles de Durro (Alta Ribagorça), que també s'ha celebrat aquest dissabte. A la Pobla, una festa que es remunta a fa més de 70 anys, hi han participat uns 160 joves de la localitat.
Com cada any, quan es fa fosc, els fallaires han començat a baixar des de la muntanya de Santa Magdalena. En arribar al poble, les pubilles, els esperaven amb un ram de flors i un traguet de vi. A continuació, per parelles, han recorregut els carrers de la Pobla fins a la plaça de la Pedrera on han llençat la torxa a la foguera.
Les falles de la Pobla de Segur són, amb les de Durro, les primeres en cremar. Foto: ACN
Les falles de La Pobla són diferents de les d'altres indrets del Pirineu, però en mantenen l'essència. El mànec és de fusta d'avellaner verda, recollida dels boscos humits de la Vall Fosca. La teia que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus, grampillons i fil ferro a la branca d'avellaner.
La temporada de falles, doncs, ja ha començat. Ara el calendari se centra al Pallars Sobirà, on les falles més conegudes i amb més tradició són les d'Isil, a Alt Àneu, i les d'Alins. Totes dues se celebren la nit de Sant Joan. D'Alins destaca que qualsevol pot comprar la falla i baixar-ne una, per un recorregut curt i senzill, i d'Isil que es consideren les falles més antigues i ancestrals del Pirineu.
Les falles van tenir un gran seguiment. Foto: ACN
Fallaires i pubilles recorrent els carrers de la Pobla de Segur. Foto: ACN
Un fallaire llençant la falla a la foguera. Foto: ACN
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi