Dilluns, 22 de juliol de 2024
Mossegada de salut

La candidiasi: com combatre aquest fong?

La nutricionista Laura Espia ens explica quins són els aliments aconsellats si ens diagnostiquen candidiasi

Laura Espia 25 de juny de 2017 a les 19:35
"Hola Laura, m'han diagnosticat candidiasi i m'agradaria que em donessis diversos consells per poder reduir el fong, ja que em dóna moltes molèsties ...gràcies"
R. R.

La càndida o candidiasi està provocada pel microorganisme Candida albicans, un fong o llevat, que viu normalment a la vagina, a la boca, als intestins o a la pell. Comporta problemes quan experimenta un creixement anormal, que pot estar desencadenat per:


· Antibiòtics, ja que destrueixen la flora intestinal bacteriana, però no les càndides i això fa que puguin créixer sense cap microorganisme que les controli.

· Medicaments, que afecten el sistema immunològic, com la cortisona.

· Canvis hormonals, com per exemple en l'embaràs, ja que durant aquest etapa els nivells de progesterona augmenten, induint a les glàndules endometrials a produir glucogen, la qual cosa afavoreix el creixement de les càndides vaginals.

· I finalment, l'estrès. Aquest provoca un excés de cortisol que deprimeix el sistema immunitari, augmenta els nivells de glucosa i destrueix la flora bacteriana intestinal.

Altres factors que poden contribuir a la seva aparició i que podrien estar dins del nostre abast de control són un elevat consum de sucres, hidrats de carboni refinats, portar peces estretes i una poca higiene personal. La correcció d'hàbits alimentaris per a una persona afectada de candidiasi intestinal haurà de ser molt estricta i s'haurà de tenir molta paciència.

El tractament de la candidiasi ha d'englobar dos punts principals: la seva eliminació i la seva prevenció. Per això, és important corregir sistemàticament les causes que contribueixen al desenvolupament d'aquesta malaltia. L'objectiu principal en la correcció alimentària seria limitar cert grups d'aliments, que tenen com a denominador comú alimentar el fong càndida. En el següent quadre podràs observar quin grup d'aliments serien els més adequats durant aquest procés:
 

Aliments aconsellats i desaconsellats per la candidiasi. Foto: Cedida


Després de la correcció d'hàbits, que pot durar un màxim de trenta dies, es pot fer la introducció d'aliments progressivament, amb rotació de quatre dies per als que no produeixin reaccions negatives; els que sí produeixin reacció, tornaríem a introduir-los al cap de dues o tres setmanes. Això últim ho fem amb aliments com la fruita dolça i seca (plàtan, peres, dàtils, panses ...) el formatge fresc, les farines refinades en forma de pasta, pizza; els pèsols, moniatos i altres llegums més o menys dolces.

Una cosa molt important a tenir en compte és la importància de menjar regularment durant el dia. S'han de respectar els àpats principals i fer un piscolabis a mig matí i mitja tarda, si es desitja. Un altre consell important és no oblidar menjar una mica de proteïna en cada àpat. La proteïna és fonamental per reparar la paret intestinal, produir hormones i enzims metabòlics, controlar la glucosa de la sang, i produir glòbuls sanguinis, entre moltes altres funcions.

Tot i així, has de tenir en compte que tot i que aquests consells t’ajudaràn a combatre la càndida, la millor opció seria visitar un dietista-nutricionista ja que hi ha molt més camp d'acció i control que els consells que et pugui donar en aquestes quatre línies.

Espero que et sigui d'utilitat i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació