El Festival de Cultures del Pirineu
Dansàneu ha posat punt i final aquest diumenge a la seva 26a edició amb una trobada gegantera i una classe magistral d'acordió a càrrec del cap de cartell d'enguany, el músic basc Kepa Junkera. Des del dia 1 fins al 9 de juliol, les Valls d'Àneu han ofert 25 activitats entre espectacles de música i dansa, tallers de formació i activitats paral·leles.
Per primera vegada algunes d'elles han estat de pagament, concretament els vuit tallers i cinc dels deu espectacles de música i dansa. En tres d'ells s'han exhaurit les entrades i en els altres dos s'ha omplert el 85% d'aforament.
El conseller de Cultura, Lluís Puig, va ser un dels cofundadors de Dansàneu i dissabte va presidir l'espectacle de cloenda a Santa Maria d'Àneu amb Kepa Junkera i l'Esbart Marboleny. Puig destaca que el Dansàneu ha aconseguit reunir un públic transversal, amb espectadors de franges d'edat molt àmplies, des d'avis fins a adolescents, que han gaudit amb "diverses propostes artístiques d'alt nivell en un escenari privilegiat".
El conseller de
Cultura també ha explicat que el Dansàneu "ha assolit l'excel·lència gràcies a una programació de qualitat i a un maridatge perfecte amb el territori, tant amb el seu patrimoni cultural com aquest any també amb la seva gastronomia que han aportat els productors de la zona". Puig va assistir ahir a l'últim dels espectacles d'aquest Dansàneu, el doble programa de Kepa Junkera i les seves
sorginak, que va aconseguir penjar el cartell d'entrades exhaurides a l'església de Santa Maria d'Àneu i que va incloure una prèvia amb les danses de l'Esbart Marboleny de Les Preses.
Per la seva banda, la directora del Festival, Rut Martínez, s'ha mostrat satisfeta de l'èxit assolit, especialment tenint en compte que aquest ha estat el primer any que ha contemplat el pagament d'entrada. "Hem vist com la venda anticipada omplia a dos o tres dies vista més de la meitat dels aforaments". Martínez també ha explicat que es continuen incorporant nous públics al Festival. "Hem vist gent de totes les edats, i sobretot moltes famílies amb criatures que tenien l'entrada lliure; això ens fa pensar que el model que plantegem té el futur garantit", ha afegit.
Per la seva part, el president del
Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha subratllat el fet que el Festival hagi permès mostrar el ric patrimoni de les Valls d'Àneu. "La dansa i la música ens han donat l'oportunitat de mostrar espais d'altíssim valor patrimonial, en la seva majoria esglésies romàniques que han estat recuperades i que al llarg de l'any estan tancades al públic".
Els municipis d'Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d'Àneu han estat els escenaris d'una renovada proposta artística que busca posar en valor l'excel·lent patrimoni de les Valls. Aquest any el Dansàneu ha incorporat noves seus, com l'església de Sant Pere a Sorpe, la de Sant Just i Sant Pastor a Son, la de Sant Joan a Isil o la pròpia església de Sant Vicenç a Esterri d'Àneu, a banda de l'església de Santa Maria d'Àneu, ubicada al municipi de La Guingueta.
La voluntat del Festival va més enllà del fet purament artístic i busca ser una proposta de valor per desestacionalitzar el turisme a les Valls d'Àneu, així com un reclam per a la descoberta d'espais patrimonials d'altíssim valor com són les esglésies d'Àneu, que s'obren al públic especialment per acollir les danses i les músiques programades.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi