Dijous, 4 de juliol de 2024
Meteorologia: onada de calor

Catalunya tanca l'onada de calor més intensa des de juliol del 2015

Les màximes han fregat els 40ºC en alguns punts de la Conca de Tremp

Redacció 8 d'agost de 2017 a les 09:40

La calor ha estat especialment intensa a l'interior. Foto: Josep Maria Costa


Catalunya ha viscut entre el 27 de juliol i el 5 d'agost un episodi de deu dies de calor intensa, el més important des de l’excepcional onada de calor de juliol del 2015, segons el balanç del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Tot i que aquesta vegada els valors de temperatura no han estat -en general- tan elevats com en aquella ocasió, cal destacar la persistència de la calor. I no només la diürna, ja que la temperatura nocturna ha estat especialment alta, amb diverses nits tropicals consecutives a molts sectors de l’interior i fins a zones relativament elevades del Prepirineu, a banda del litoral i del prelitoral. Els propers dies, especialment el dimecres i el dijous, es viurà una notable caiguda de temperatures.

La temperatura màxima ha superat els 40ºC a diverses poblacions de la Ribera d’Ebre, el Bages, el Baix Ebre i Osona, destacant registres com els 41,7ºC de Vinebre, els 41,2ºC d’Artés, els 40,3ºC del Pont de Vilomara, els 40,2ºC d'Aldover i Sant Salvador de Guardiola, o els 40,1ºC de Montesquiu. Al Pallars només a la Conca de Tremp s’han fregat els 40ºC, com és el cas de Sant Romà d’Abella.

Temperatures màximes el divendres 4 d'agost Foto: SMC


L’episodi ha estat provocat per la presència d’una dorsal anticiclònica a nivells mitjans sobre la península Ibèrica, acompanyada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica, en una típica situació d’onada de calor a Catalunya.
 

Taula de les temperatures més altes de l'episodi Foto: SMC

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació