La Fiscalia General de l'Estat ha demanat investigar tots els
alcaldes que s'hagin compromès amb el referèndum. Concretament, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha dictat una instrucció en què demana obrir diligències d'investigació contra els 712 alcaldes dels ajuntaments que figuren en la
llista de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que han signat decrets a favor del referèndum.
En aquest llistat hi apareixen 22 dels 29 municipis pallaresos. Són els següents: Castell de Mur, Conca de Dalt, Isona i Conca Dellà, la Pobla de Segur, la Torre de Capdella, Llimiana, Salàs del Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Tremp, Alins, Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu, Esterri de Cardós, Farrera, La Guingueta d'Àneu, Lladorre, Llavorsí, Rialp, Soriguera i Sort.
La resposta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha estat immediata: piular a Twitter, de nou, l'anunci del referèndum i també una notícia del New York Times fent-se ressò de l'ordre de la Fiscalia d'investigar els alcaldes.
L'endemà que la Fiscalia Superior de Catalunya traslladés al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero,
instruccions perquè requisés urnes, la Fiscalia General de l'Estat ordena que la policia catalana -ometent els altres cossos policials- sigui l'encarregada de detenir els alcaldes que no compareguin si són citats a declarar. Aquestes diligències del ministeri públic es duran a terme començant pels municipis amb més població.
La Fiscalia recorda que la "notorietat de la prohibició" que pesa sobre el referèndum arran de les suspensions del Tribunal Constitucional (TC) implica que qualsevol conducta d'autoritats, funcionaris públics o particulars en connivència amb aquests dirigida a organitzar l'1-O pot ser constitutiva d'uns delictes de desobediència, prevaricació i malversació -aquest últim pot suposar penes de presó.
Suport de la Generalitat al món local
El món municipal és un dels flancs decisius en què es jugarà la partida del referèndum, i és per això que el Tribunal Constitucional va advertir tots els alcaldes que els preparatius de l'1-O estaven suspesos. La Generalitat, però, té previst traslladar un missatge al món local: els municipis estan "emparats" per la "legitimitat" del Parlament, que va aprovar el marc legal del referèndum a través de diputats "escollits democràticament". També els facilitarà "defensa jurídica", segons fonts consultades per
NacióDigital.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, preveu valorar aquest nou escenari en l'entrevista que li farà aquest dimecres a TV3 el director de la cadena, Vicent Sanchis. L'executiu, de moment, preveu seguir endavant amb els preparatius del referèndum tot i la cascada de suspensions i d'advertiments a càrrecs públics. Els representants de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) valoraran la situació abans d'una reunió aquesta tarda a la conselleria d'Economia amb el vicepresident Oriol Junqueras.
El primer membre del Govern en reaccionar públicament ha estat el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, que s'ha preguntat "fins quan serà sostenible" el "despropòsit" de la Fiscalia. "Hi ha algun cas al món que fiscalia investigui i, si cal, detingui al 75% alcaldes d'un país?", ha considerat.
A continuació, el mapa de
NacióDigital dels alcaldes compromesos amb el referèndum
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi