Divendres, 5 de juliol de 2024
Referèndum

Els alcaldes del Pallars reafirmen el suport al referèndum

La Fiscalia ordena investigar tots els alcaldes compromesos amb el referèndum | Al Pallars, fins a 22 municipis van signar el decret de suport al referèndum

Darío Albert 13 de setembre de 2017 a les 16:58
L'alcalde de Sort portarà aquest dilluns el decret de suport al ple municipal | Darío Albert
Els alcaldes del Pallars no es fan enrere i reafirmen el seu suport al referèndum, després que la Fiscalia ordenés investigar els alcaldes que han signat decrets a favor del referèndum del proper 1 d'octubre. En concret, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha dictat una instrucció en què demana obrir diligències d'investigació contra els 712 alcaldes dels ajuntaments que figuren en la llista de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Un total de 22 alcaldes del Pallars figuren en aquesta llista després d'haver signat el decret de suport al referèndum. 

L'alcalde de Tremp, Joan Ubach, està disposat a anar a declarar. "No amago res", assegura. "Estem donant suport a una llei que demana que es pugui votar. Això és el més normal en un estat democràtic. No és cap delicte. Ara, si ells ho consideren il·legal, doncs anirem a declarar", afegeix. 


L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, que creu que la imatge de veure a més de 700 alcaldes detinguts "seria un drama per ells", es reafirma en la seva decisió. "No tinc la sensació ni el remordiment d'estar fent res mal fet. El decret segueix endavant i el dilluns passarà pel ple municipal". 

Lluís Bellera, l'alcalde de la Pobla de Segur, confirma que posarà a disposició els col·legis electorals perquè es pugui votar i que resta a l'espera que el citin per declarar "per respondre a tot el que em preguntin". 
 

L'alcalde de Tremp, Joan Ubach, al despatx de l'Ajuntament. Foto: Darío Albert


Pel que fa a Isona i Conca Dellà, l'alcalde Constante Aranda ha recomanat que davant d'aquesta situació s'ha de tenir "calma i paciència". Aranda diu que ell està "ben tranquil" perquè són "mesures per posar-nos pressió per veure si hi ha algú que reacciona malament i es fa enrere". "Si ens citen a declarar, doncs hi anirem" ha afegit.  

A Esterri d'Àneu, l'alcalde Ramon Villuendas assegura que la decisió de la Fiscalia no l'agafa per sorpresa. "He signat el decret, no me n'amago, cediré els locals per a que es pugui votar a Esterri i que vinguin a investigar-nos quan vulguin. No tinc cap problema per defensar el que penso: que el que està fent l'estat espanyol és una injustícia", ha afegit. 

Gerard Sabarich, l'alcalde de Rialp afirma "tenir la consciència tranquil·la". Ho ha fet a través del seu compte de Twitter.  Indignació de l'AMI

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, i de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, han mostrat aquest dimecres a la tarda la seva indignació davant la decisió de la Fiscalia i han avisat que aniran a declarar, de forma voluntària o no. Així mateix, han convocat tots els alcaldes citats per la Fiscalia i altres que s'hi vulguin solidaritzar a una concentració aquest dissabte a les 12h a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació