Diumenge, 22 de desembre de 2024
medi ambient

​Detectades quatre noves espècies a l'entorn del Parc Natural de l'Alt Pirineu

S’hi ha identificat per primer cop el ratpenat de peus grans, el cucut reial, la papallona nocturna Jordanita budensis i la planta Achillea roseoalba

Redacció 27 de setembre de 2017 a les 13:43
El ratpenat de peus grans, detectat per primer cop al Parc Natural | Territori
Quatre noves espècies animals i vegetals han estat detectades durant el 2017 a l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu, gràcies a la col·laboració d’experts en fauna i flora. Es tracta del ratpenat de peus grans, el cucut reial, la papallona nocturna Jordanita budensis i l’Achillea roseoalba, una planta provinent de les zones alpines del nord d’Itàlia.

Amb les noves cites, el Parc Natural de l’Alt Pirineu compta ja en total amb 1.576 espècies de flora, 283 espècies de vertebrats, 865 espècies de lepidòpters, 31 espècies d’odonats i 138 hàbitats.


Ratpenat de peus grans

La troballa del ratpenat de peus grans va tenir lloc durant el passat juliol, de la mà de tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, en l’àmbit de la Zona d’Especial Conservació Alt Pallars de la Xarxa Natura 2000. Així, van localitzar una nova colònia amb més de 10 mascles adults a una cova molt propera als límits del Parc. Tanmateix, la proximitat fa pensar els experts que aquesta espècie també habita en l’interior del seu àmbit.

El Myotis capaccinii és una espècie en perill d’extinció present al sector més oriental de la península Ibèrica, amb només 30 refugis de reproducció coneguts. A Catalunya només es té coneixement de 2-3 nuclis de cria. A banda d’aquesta, el Parc acull 8 espècies més en perill d’extinció.

Cucut reial

Pel que fa la cita del cucut reial, va ser el guia acreditat pel Parc Cesc Capdevila qui va identificar el mes de juliol aquest ocell, una espècie molt rara en aquest indret, amb nidificació escassa a Catalunya i més freqüent en la depressió de l’Ebre.
 

Detall de la Jordanita budensis, la papallona nocturna. Foto: Territori


La papallona nocturna
 
En el marc d’un projecte finançat per la Fundació Séneca amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Manuel Garre va identificar a principis d’any la Jordanita budensis, una papallona nocturna pertanyent a la subfamília Procridinae, de la qual es coneixen, fins ara, 14 espècies a la península Ibèrica, cinc de les quals són endemismes ibèrics.

A la península, fins ara, es coneixien tres nuclis poblacionals, un al Sistema Ibèric occidental, un altre al terç nord (entre Cantàbria i la Rioja) i un tercer al Sistema Central.

Achillea roseoalba 
 
Els biòlegs Juan Fernández i Pere Aymerich van localitzar el maig la Achillea roseoalba per primer cop en un prat de dall dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es tracta d’una espècie de flora forana provinent de les valls i zones basals alpines del nord d’Itàlia i de les regions pròximes d’Àustria i Suïssa.
 
Aquesta espècie va ser detectada fa pocs anys en una àrea relativament extensa a la Seu d’Urgell i ara s’ha trobat a la Guingueta d’Àneu. Es creu que la importació de llavors feta per actuacions de sembra o millora de prats de dall explica la presència d’aquesta planta a l’Alt Segre i a l’Alt Pallars.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació