Dimecres, 22 de gener de 2025
SEM

El SEM organitza a Tremp un flashmob per explicar com actuar en una aturada cardíaca

Únicament en el 15% de les persones que presencien una aturada cardiopulmonar realitzen maniobres de reanimació

14 d'octubre de 2017 a les 10:24
La jornada servirà per aprendre a actuar davant aturades cardíaques | Arxiu
La plaça Capdevila de Tremp viurà aquest diumenge, de 10h a 14h, un flashmob organitzat pel Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) que, a ritme de la cançó Staying Alive dels Bee Gees, ensenyarà els passos a realitzar durant una reanimació càrdio pulmonar (RCP). La jornada se celebrarà de manera conjunta a nou localitats de Catalunya coincidint amb el Dia Europeu de conscienciació de l'aturada cardíaca. 

La cançó escollida marca de manera perfecta el ritme que s'ha de seguir quan es fan les compressions toràciques al practicar una maniobra de RCP. Aquells que hi participin rebran unes samarretes especials dissenyades per a l’ocasió.


L'aturada cardíaca

L’aturada cardíaca esdevé sovint de forma sobtada i en persones sense cap malaltia anterior. No acostuma a estar causada per una malaltia coronària, sinó per malalties genètiques, hereditàries, que es transmeten a través de les generacions d’una família. Aquests defectes genètics alteren l’activitat elèctrica del cor i poden desencadenar la fatal arítmia.

Si l’afectat no és atès amb rapidesa, la mort es produeix en pocs minuts. En canvi si les persones que presencien l’aturada són capaces de realitzar maniobres de ressuscitació, les possibilitats de supervivència de l’afectat augmenten entre dos i tres vegades. Avui en dia però, aquestes maniobres només es realitzen en una de cada cinc persones que pateixen una aturada fora de l’hospital.

Entre els mesos de gener i setembre d'aquest any, el SEM ha atès un total de 1.300 aturades cardíaques.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació