Una delegació catalana formada per 10 persones -dos tècnics del projecte Piroslife, el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i set persones vinculades al territori amb presència d’ós- ha viatjat a Itàlia per conèixer de primera mà l’experiència d’èxit del
Parc Nacional dels Abruços, Lazzio i Molise en la gestió i cohabitació amb l’os bru. L'objectiu de la trobada és compartir coneixements i trobar sinergies en la conservació d’aquesta espècie i el desenvolupament ecològic, econòmic i turístic al seu voltant.
La iniciativa és una de les accions incloses en el programa de transferència tecnològica del
Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i ha estat organitzat pel projecte
PirosLife i el
Parc Natural de l’Alt Pirineu. Durant la visita, s’han pogut descobrir els instruments i la metodologia emprats per aquest Parc en la gestió dels conflictes amb l’objectiu de millorar la convivència del territori amb aquesta espècie.
La delegació ha pogut aprofundir durant tres dies en el sistema de monitoreig de l’os utilitzat pel Parc per al control de la població, així com en els sistemes de protecció utilitzats pels ramaders locals per reduir els danys i les iniciatives turístiques i de promoció econòmica al voltant de l’os disponibles al Parc. D'aquesta manera, han recorregut diversos indrets, com ara Giaio Vecchio, Vallone Lampazzo, i el centre de visitants de Pescasseroli.
Els dos tècnics del projecte Piroslife que treballen en temes de prevenció també han pogut comprovar les actuacions de prevenció de danys de llop que s’estan duent a terme a la província de Grosseto (Toscana), dins del Projecte
Life Europeu MedWolf. Durant l’estada, han visitat quatre explotacions ramaderes d’ovella de llet, on s’han realitzat inversions en els estables perquè fossin segures davant de les predacions del llop, i s’han donat gossos de protecció de ramats de la Raça Pastore Maremmano-Abruzzese a les mateixes explotacions.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi