Dimecres, 22 de gener de 2025
Autopista elèctrica

La Plataforma Contra l’Autopista Elèctrica es concentra a la Pobla

Amb una acció informativa i de protesta en contra de la recuperació de la MAT i on també s’ha reclamat el soterrament de les línies que passen per nuclis urbans

30 d'octubre de 2017 a les 09:42
Roba estesa en una torre elèctrica durant l’acció de protesta a la Pobla de Segur | Plataforma.
La Plataforma Contra l’Autopista Elèctrica va organitzar dissabte al migdia un acte de protesta a la Pobla de Segur per denunciar la recuperació de projectes de línies de molt alta tensió (MAT) al Pallars Jussà. A la concentració també es va reclamar el soterrament de les línies que passen pels nuclis urbans. Precisament la concentració es va fer davant l’estació de tren de la Pobla, on hi ha un parc infantil amb dues grans torres elèctriques que fa anys que l’Ajuntament reclama que es retirin.

Una quinzena de membres de la Plataforma han demanat la complicitat de veïns i turistes per aturar la MAT projectada entre Isona i la localitat aragonesa de Penyalba, o el recreixement de la línia que va de Foradada del Toscar, també a Osca, fins a la Pobla, que consideren una MAT encoberta. Des de la Plataforma denuncien la "falta de sensibilitat" de les empreses elèctriques que "anteposen els seus projectes i interessos econòmics a la salut de les persones".


També insisteixen que cal informar els veïns de l’estat real dels projectes perquè han detectat que molta gent pensa que continuen aparcats. El portaveu de la Plataforma, Josep Feria, ha explicat que les torres elèctriques de la línia d’alta tensió de Miraltren han quedat “decorades” amb roba vella, pancartes i globus. L'acció de protesta i informativa s'ha fet coincidir amb l'arribada del Tren dels Llacs a la Pobla per difondre la problemàtica entre els viatgers d'aquest tren turístic.

Feria ha insistit que “volem que s’aturin els projectes de línies de molt alta tensió perquè no hi ha cap argument que les justifiqui, no són necessàries, al contrari, són perjudicials per a la salut i tenen un gran impacte en el medi ambient”. Per això reclama un "canvi de polítiques" que afavoreixin les energies renovables i impedeixin que les elèctriques "actuïn buscant només el seu propi benefici, sense cap respecte pel territori".

La Plataforma ja es va mobilitzar contra la MAT del Pallars el 14 d'agost a Tremp i continuarà amb un calendari de xerrades informatives pel territori. La pròxima serà d'aquí a una setmana, el 4 de novembre, al centre cívic de la Pobla de Segur. També estan preparant accions judicials per intentar aturar definitivament la línia de molt alta tensió Penyalba-Isona i no descarten iniciar una campanya de micromecenatge per sufragar-ne els costos.

Declaració d’impacte ambiental favorable

Les alarmes en relació amb aquest projecte es van encendre al juliol després que una instal·lació clau per a aquesta línia, la subestació d'Isona, va obtenir la declaració d'impacte ambiental favorable per part del ministeri de Medi Ambient. L'empresa promotora, Red Eléctrica de España (REE), preveu començar a construir la subestació a finals d'any mentre que de moment ajorna fins més enllà del 2020 la resta del corredor elèctric.

El traçat de la línia inclou cinc municipis del Pallars Jussà -Tremp, Castell de Mur, Gavet, Llimiana i Isona- i en total tindria 147 quilòmetres de cables de 400 quilovolts (Kv) entre Isona i la localitat de Penyalba, a Osca. 
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació