La
CUP de la Vall Fosca denuncia que
Endesa "gairebé" ha assecat el riu Flamisell, al seu pas per la Pobleta de Bellveí. Segons l'organització, aquest dijous al matí baixava el riu amb un cabal d'uns 300 litres per segon, quan normalment el cabal és de prop dels 2.000 litres per segon.
El causant és, per la CUP, les reparacions que Endesa va dur a terme ahir en un transformador de la central de Capdella i l'actuació en el manteniment de la línia d'alta tensió. Aquests treballs han fet que es parés la central i, per tant, que es tallés l'aportació d'aigua al riu. Els cupaires van avisar el cos dels Agents Rurals, que van demanar a la companyia elèctrica que es garanteixi un cabal mínim de 800 litres per segon.
L'organització política demana que Endesa garanteixi un cabal mínim de 1.000 litres per segon al riu Flamisell alliberant aigua des de la comporta de l'embassament de Sallente i no únicament de les turbines de la central de Capdella. "No es pot assumir el risc que per qualsevol incidència de la turbina es talli immediatament l'aportació del cabal al riu", han assegurat els cupaires en un comunicat.
Sense cabal ecològic
La CUP avisa que la concessió hidràulica de la central de Capdella, la més antiga de l'estat, no té previst un cabal ecològic, i denuncia que l'empresa porta "el cabal límit a un delicte ecològic que implicaria mortaldat de peixos". En aquest sentit, alerta que la viabilitat del riu i de les espècies animals "depèn de la gestió" que fa de l'aigua "una companyia multinacional que només vetlla per la maximització dels seus beneficis".
Endesa hi nega qualsevol relació
De la seva banda, la companyia elèctrica nega qualsevol relació que hi pugui haver entre l'activitat de la central de Capdella i el cabal del riu ja que, segons han explicat fonts de la companyia a
Pallars Digital, l'aigua que agafen directament dels llacs de la vall no retorna al riu fins passada la central de la Plana, "bastants metres més avall".
La companyia assegura que el cabal normal del riu és d'entre 400 i 500 litres per segon i que només quan estan en funcionament els dos grups de la central de Capdella es podria arribar als 2.000 litres. Per últim, Endesa afirma que "no té res a veure" les actuacions que es puguin realitzar en una línia elèctrica aèria amb els treballs dins de la central.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi