Dilluns, 22 de juliol de 2024
trànsit

​Què passa si no tinc l’etiqueta per la restricció del trànsit per contaminació a Barcelona?

Dur el distintiu és voluntari però recomanable: la Guàrdia Urbana comprovarà la matrícula abans de sancionar a qui circuli malgrat tenir-ho prohibit

Redacció 2 de desembre de 2017 a les 10:26
Un cotxe amb una etiqueta ambiental aparcat a Barcelona | Adrià Costa
Barcelona ja aplica les noves restriccions de circulació en els dies amb més contaminació. Des d’aquest divendres no podran circular els vehicles que generen més pol·lució quan es declari un episodi de contaminació. Es tracta dels turismes de benzina anteriors al 2000, els dièsels matriculats abans del 2006 i les furgonetes anteriors al 1994. Qui s'ho salti, s'exposa a rebre una multa de la Guàrdia Urbana de 100 euros.

L'element essencial per controlar-ho són les etiquetes ambientals que la Direcció General de Trànsit (DGT) ha enviat als conductors, però què passa si no l'he rebuda o no la duc posada? Res mentre s'estigui segur que el vehicle no està afectat per la prohibició. Només podran circular els que tinguin distintiu: Zero, Eco, C i B. Tot aquell que no tingui dret a una d'aquestes etiquetes s'haurà de quedar a casa en dies d'episodi de contaminació, però la restricció serà permanent per als vehicles afectats a partir de l'any 2020.


Segons la DGT, la col·locació del distintiu ambiental és voluntària. No obstant això, facilita la identificació ràpida dels vehicles menys contaminants i recomana adherir-lo a la part inferior dreta del parabrisa del davant, o en qualsevol lloc visible. Quan la Guàrdia Urbana vegi un vehicle sense etiqueta, el podrà aturar i comprovar si la seva matrícula es correspon amb un turisme que no pot circular. Només en aquest cas s'imposarà una multa de 100 euros, una sanció lleu, i se'l convidarà a no entrar a la ciutat. No se'l podrà immobilitzar.

On comprovar si tinc etiqueta ambiental

Hi ha diverses maneres de comprovar si el vehicle disposa d'una etiqueta que permetrà circular encara que es declari un episodi de contaminació. El millor és fer-ho al web municipal sobre la qualitat de l'aire, on es pot introduir la matrícula i immediatament es pot saber si es disposa d'algun distintiu ambiental i si s'està afectat per les restriccions. També es pot mirar al web de la DGT, però allà no es concreta quina és l'afectació per al vehicle de les mesures de la capital catalana contra la contaminació.
 

Les etiquetes ambientals: el cotxe que en té pot circular en episodi de contaminació. Foto: DGT

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació