Dijous, 26 de desembre de 2024
espoli

Els Mossos d'Esquadra recuperen 20.000 peces de jaciments espoliats

Els agents van detenir a l'agost dos homes com a presumptes autors d'un delicte continuat d'estafa i contra el patrimoni històric | El Pallars Jussà, la comarca més afectada per l'espoli

Redacció 10 de gener de 2018 a les 10:33
Mostra del material interceptat pels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Els Mossos d'Esquadra recuperen més de 20.000 peces paleontològiques i arqueològiques de jaciments espoliats. El cos policial ha pogut determinar l'abast de la activitat espoliadora que havien dut a terme dos homes arrestats el passat 24 d'agost. La investigació es va iniciar l'any 2016 quan es va detectar una empresa que es dedicava a la venda d'articles arqueològics, paleontològics i altres antiguitats i que oferia els seus articles per internet.

En l'entrada i escorcoll dut a terme a l'agost, els agents només van poder intervenir una petita part de la col·lecció espoliada per l'elevat nombre de peces. És per això que van sol·licitar al jutge un nou permís per entrar al domicili i recollir-ne la totalitat. Així, entre el 29 de novembre i l'1 de desembre, els Mossos d'Esquadra van intervenir 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces d'alt interès científic. 


La quantitat de material era tan important que van caldre quatre furgonetes i tres dies de feina per a poder traslladar-lo a un centre amb dependència del Departament de Cultura. Tant és així, que els especialistes que hi van participar van constatar que no havien vist mai una quantitat d’objectes espoliats d’aquesta magnitud. Malgrat que hores d’ara ja es pot fer una primera valoració de l’abast de l’espoli, els tècnics hauran de dur a terme una feina que s’allargarà uns mesos per a l’estudi i valoració de les peces, a més de poder comprovar i avaluar sobre el terreny els  danys causats als jaciments. 
 

Mostra del material interceptat pels agents. Foto: Mossos d'Esquadra



Els investigats tenen formació universitària en geologia i arqueologia i, segons els agents, els hauria permès participar en excavacions arqueològiques legals i oficials als jaciments afectats. Aquest fet l’haurien aprofitat per determinar la seva activitat espoliadora i conèixer el material susceptible de ser sostret en cada emplaçament.

El Pallars Jussà, la comarca més afectada

En el decurs de la feina investigadora els policies han obtingut evidències de la seva activitat en 168 jaciments arqueològics i en 32 de paleontològics, alguns dels quals encara sense catalogar.

D'aquesta manera es pot determinar que la comarca més afectada per l'espoli és el Pallars Jussà, conjuntament amb l'Alt Urgell, amb més d'una dotzena d'emplaçaments afectats. Els béns espoliats procedeixes de jaciments que es concentren al Pirineu Occidental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà i diverses àrees de la demarcació de Barcelona i Tarragona.


El material espoliat té un alt valor científic i els objectes recuperats el mes d’agost es van valorar en més de 30.000 euros. Pel que fa a la resta de la col·lecció, els investigats la valoren en més de 80.000 euros. De fet, només els ingressos dels set primers mesos a partir d’una sola web els haurien reportat una mitjana de més de 1.000 euros mensuals. Almenys es coneixen quatre llocs web a internet on haurien venut o subhastat les peces espoliades.
 
En cas de troballa

Cal recordar que en cas de troballa de restes arqueològiques, no es poden recollir i s'ha de comunicar a les administracions competents per tal que ho facin amb metodologia arqueològica. Pel delicte d'espoli el Codi Penal preveu penes de presó de fins a tres anys (en aquest cas, en la meitat superior en grau) i pel d'estafa fins a sis anys.
 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació