El 80% dels treballadors de
Port Ainé han secundat les dos primeres jornades de
vaga convocada pel comitè d’empresa per reclamar millores laborals i salarials. L’estació, per tant, s’ha aturat aquest cap de setmana pràcticament del tot, entre les 11 i les 3 de la tarda. A
Espot, en canvi, el seguiment ha estat molt minoritari (del 3,5%) i no hi ha hagut repercussions en el funcionament del complex, segons admeten tant la direcció com els representants dels treballadors.
Aquest cap de setmana ha estat el primer d’un seguit d’aturades que estan previstes per tots els caps de setmana fins a finals de febrer. No obstant això, treballadors i direcció confien reprendre les negociacions per poder desconvocar la vaga el més aviat possible. Entre les dues estacions hi ha una vuitantena d'empleats.
El director de les estacions pallareses, Xavier Bigordà, assegura que “l’afectació ha estat molt important” tant pels ingressos de les estacions com per a l'activitat econòmica de la comarca, i per això confia que els representants dels treballadors s'asseguin a negociar per desconvocar la resta de jornades de vaga.
Segons Bigordà, només dissabte s’haurien perdut entre 1.500 i 1.700 esquiadors respecte un dissabte normal de gener. Segons dades de
Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), dissabte a Port Ainé hi van acudir 280 esquiadors, que van pagar la meitat del forfet, quan un dia similar s’haurien superat els 2.000. Alguns dels clients es van desplaçar a Espot, on es van vendre 1.875 forfets.
Pel que fa a diumenge, Bigordà ha explicat que van acudir a Port Ainé 250 esquiadors -que van pagar la meitat de forfet com a compensació per l’aturada- mentre que Espot va tenir ahir 765 visitants, una xifra menor de l’habitual tant pels efectes de la vaga com pel mal temps, ja que va fer molt vent i va ploure a l'estació. En tot cas, entre dissabte i diumenge han passat per les dos estacions pallareses un total de 3.170 esquiadors, la meitat del que es podria esperar en un cap de setmana de gener com aquest, segons el director.
Pel portaveu del comitè d'empresa, Xavier Pedemonte, "la valoració és força satisfactòria per l'alt seguiment de la vaga a Port Ainé i perquè no hi ha hagut incidències més enllà de les molèsties que ocasiona una vaga" i ha afegit que "la setmana que ve esperem tenir una reunió amb l'empresa i que ens presentin alguna oferta; un cop moguin fitxa valorarem quins són els nostres mínims".
El comitè ha evitat aquesta vegada reunir-se prèviament amb representants polítics i del sector turístic de la comarca, com sí que van fer en els anteriors anuncis de vaga del 2016 i 2014 que van acabar desconvocant per “evitar pressions”.
Reivindicacions dels treballadors
El comitè d'empresa demana l'equiparació de salaris i categories per a persones que fan les mateixes funcions dins l'empresa, ja siguin personal fix o els acabats d'incorporar procedents d'empreses de treball temporal als qui no s'ha tingut en compte l'antiguitat.
També exigeixen les mateixes condicions laborals que tenen els empleats de les altres estacions d'esquí i serveis que gestiona el grup FGC, com és la mateixa jornada laboral anual (amb una reducció de 38 hores a l'any) i el cobrament dels endarreriments dels plusos complementaris al sou base durant les vacances des del 2014.
Entre les demandes també destaca la gratificació per a les persones que fan feines més perilloses o de responsabilitat, com són els maquinistes que han d'utilitzar cabrestant per assegurar la màquina, els conductors de telecadires desembragables i les persones que per diferents motius han d'estar disponibles fent guàrdies (no reconegudes) durant les seves hores de descans.
Des del comitè també es queixen que la comissió de seguiment de totes aquestes mesures fa tres anys que està "encallada".
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi