L'objectiu d'
aquest programa no ha estat conscienciar sobre com viuen els animals, hi ha una pretesa intenció de que en molt temps ens abstinguem d'anar al supermercat a comprar una safata de carn. La quota justificant d'imparcialitat ens la oferien al primer minut: una granja ecològica on sembla que més enllà del doble esforç que suposa tenir-la en funcionament, no hi ha més problemes. Els animals no es posen malalts.
Les condicions de treball d'alguns escorxadors ha quedat demostrat que són pèssimes. Sí. Cal modificar la normativa del sector per tal d'evitar casos com els que hem vist. Però l'espectador en acabar el programa no parlava dels treballadors que no tenen garantits un mínim de drets, parlava de la granja i els animals. Dos programes separant les temàtiques podria haver estat una opció.
Una nota escrita al final de l'emissió sobre que no es tracta d'una pràctica generalitzada no repara el dany que es va causar durant 50 minuts oferint una imatge distorsionada, parcial i amb molt poca deontologia periodística. Estem en un país on encara es mata animals per diversió però per contra, s'intenta criminalitzar a qui es guanya la vida criant-ne per consum humà.
El Sr. Évole obvia una part molt important en el seu programa: les normatives europees sobre benestar animal. La directiva 2001/88/CE, transposada al nostre ordenament jurídic a través del Real Decret 1135/2002 va suposar que més del 80% de les granges haguessin de fer reformes o bé disminuir la capacitat d'aquestes. Era necessari pels animals i condició indispensable per mantenir una granja oberta.
Per què no parla del cost que va suposar pels titulars de les explotacions? un altre punt que ha passat per alt. Diu "los cerdos son de la integradora y los granjeros ponen simplemente la mano de obra" no només la mà d'obra, també les instal·lacions. El cost d'adaptació a les normatives no el van pagar les grans integradores, si no els ramaders que segurament a dia d'avui encara estan hipotecats mentre vostè els hi menyscaba la fama de forma injusta.
Els temps d'espera. Si, n'hi ha. Quan un animal es medica no es pot dur a l'escorxador fins passats certs períodes que garanteixen que no hi ha risc per al consum humà però suposo que es més rentable en termes d'audiència dir que mengem lloms d'antibiòtics.
Tampoc esmenta que si bé tenim 840 milions d'animals, quan anem a grans superfícies comercials a les etiquetes hi posa que un animal ha estat criat a X país i sacrificat en un altre a més de 1.000 kilòmetres de distància quan arriba a Espanya per ser comercialitzat, països que, en algunes ocasions, no tenen controls sanitaris tan estrictes com els nostres.
Si alguna explotació no ofereix condicions mínimes sanitàries pels animals o incorre en alguna altra falta, es sanciona o inclús es clausura però no es posa d'exemple als mitjans de comunicació. Si de sanitat parlem, mentre el Sr. Évole es cola en una explotació saltant la tanca, els treballadors d'aquestes, com a política d'empresa no ho fan sense passar abans per una dutxa i canviar-se de roba per evitar transmetre infeccions de l'exterior als animals.
Acabo amb el convenciment que es podia haver donat un altre enfocament al programa. Es podia fomentar el consum de proximitat, es podia mostrar les millores que s'han aconseguit des del canvi de legislació pel que fa el benestar animal, es podia mostrar com el sector ramader es va quedant sense relleu... però és més morbós mostrar la sala d'infermeria que els corrals d'animals sans i més impactant ensenyar el contenidor de les baixes enlloc dels naixements.
Si el que volia era polèmica i promoció del programa, ho ha aconseguit però no ens podem quedar de braços plegats quan hi ha la dignitat d'un sector en joc.
Jeannine Abella i Chica
Regidora de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà
Com participar a "Dis la teva"?
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi