Dimecres, 25 de desembre de 2024
Bruixeria

Les primeres bruixes d'Europa eren del Pallars i perseguides pels veïns

L’exposició “Se’n parlave... i n'hi havie" recull les conclusions de l'investigació sobre bruixeria al Pirineu

Redacció 14 de març de 2018 a les 10:30
Dues dones mirant una vitrina de l'exposició Se'n parlave i n'hi havie | Oriol Riart
La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran ha presentat aquest dimarts a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu d’Esterri d’Àneu l’exposició Se'n parlave... i n'hi havie, una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria a les Terres de Ponent i al Pirineu. L'exposició il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria que s'ha dut a terme entre el 2015 i el 2017.

D'entre les principals conclusions de la investigació i que l'exposició il·lustra, se n'extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d'Àneu, i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara.


La “fama de bruixa" s'heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50. Mentre que a la plana costa de trobar testimonis vius que en recordin alguna pràctica, al Pirineu encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por. 
 

El comissari de l’exposició és el pallarès Pau Castell. Foto: Oriol Riart



El comissari de l’exposició, el trempolí Pau Castell, subratlla que la investigació ha confirmat que sempre s’identifica la bruixeria en dones de la comunitat a qui es fa responsables de malalties i morts pels seus maleficis. De fet, el 90% dels condemnats per bruixeria a Catalunya eren dones mentre a Suïssa la majoria eren homes.

L'exposició

L'exposició combina les dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l'etnològica. Així per exemple, s'hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s'han utilitzat per protegir-se'n com ara cremalls i amulets, entre altres. A més, s'hi mostren documents històrics i material que il·lustra les diferents conclusions a les qual ha arribat la investigació.

Durant els anys 2018 i 2019, l’exposició Se’n parlave... i n’hi havie recorrerà els museus de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. Fins al 7 de maig hi serà a l'Ecomuseu d'Esterri d'Àneu. Durant el juliol, es podrà veure al Museu de la Conca Dellà. 
 

Imatge de grup de la presentació d’ahir a Esterri d’Àneu. Foto: ACN


Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació