Dimecres, 13 de novembre de 2024
Geoparc

La Unesco decidirà en les properes setmanes si reconeix el Geoparc de Tremp

La distinció ajudaria els 19 municipis lleidatans a implementar una estratègia de desenvolupament local, utilitzant com a eix vertebrador la geologia

Redacció 29 de març de 2018 a les 10:37
El projecte del Geoparc s'estén per 19 municipis de quatre comarques | Jordi Peró
L’Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) decidirà properament si inclou dins la seva xarxa de Geoparcs la zona de la Conca de Tremp-Montsec, territori format per 19 municipis de la demarcació de Lleida. En les properes setmanes es reunirà la seva Junta per a tractar aquest tema, i es preveu que la resolució oficial de la candidatura es conegui durant el mes de maig.

Les poblacions que formen part del projecte Geoparc tenen clar que aquesta distinció serà un revulsiu per al territori, ja que permetrà atraure més visitants que vulguin conèixer el seu important patrimoni, tant científics com turistes. És per això que, davant la imminent resposta per part de la Unesco, s'està portant a terme una campanya informativa dirigida als habitants de la zona, amb pancartes per diferents municipis i comunicats a la població per part dels Ajuntaments.


Segons el president del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec i alcalde de Tremp, Joan Ubach, els habitants d'aquest territori estan vivint "amb molta il·lusió la candidatura perquè són conscients de la importància" d'aconseguir aquest reconeixement mundial.

Els Geoparcs són una marca d'elevada qualitat de la Unesco, que per a mantenir-la requereix re-avaluacions quadriennals. Per Ubach, aquests controls periòdics incentiven el territori "a seguir treballant i avançant, seguint un sistema de desenvolupament sostenible en benefici de la població local".

El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec, amb més de 2.000 quilòmetres quadrats, està integrat per 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

Aquesta zona disposa d’elements que ajuden a explicar els orígens d’aquest indret i l’evolució de la vida a la Terra. El fet que hi visquessin els últims dinosaures d’Europa, el comptar amb una gran riquesa natural i amb un patrimoni miner molt ric, també donen sentit a la candidatura, així com el cel fosc, els reclams culturals i la riquesa arqueològica i arquitectònica.

Els Geoparcs Mundials de la Unesco són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 127 Geoparcs en 35 països diferents.

Sobre l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec
 
L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarassa i Vilanova de Meià (la Noguera); Baix Pallars (Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (l'Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.
 
L'Associació compta també amb el suport d'altres entitats, com el Comitè Espanyol de Geoparcs, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida, l'Institut per al Desenvolupament i Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l'Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, la Universitat de Lleida, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Barcelona.
 
El projecte Geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al CST Pirineus del ICGC, la seu administrativa situada a l'Ajuntament de Tremp i el Centre de Visitants, l'Epicentre, com a punt neuràlgic d'informació turística i espai de benvinguda als visitants.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació