Dimecres, 3 de juliol de 2024
música

Publiquen una biografia sobre el músic Domènec Cardenyes

El trempolí Jordi Sansa presenta el llibre “Domènec Cardenyes, una vida per a la música” en un multitudinari acte a Tremp

Jordi Ubach Llorens 5 d'abril de 2018 a les 09:47
Jordi Sansa va signar llibres el dia de la presentació | Jordi Uriach
El musicòleg trempolí, Jordi Sansa, va presentar dissabte en un multitudinari acte a l’Epicentre de Tremp la seva darrera recerca en forma de llibre Domènec Cardenyes, una vida per a la música, una biografia d’aquest músic nascut a Ponts, però que va viure els últims vint anys de la seva vida a la capital del Pallars Jussà. 

Els assistents van omplir la sala d’actes de l’Epicentre. La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Tremp, Maria Pilar Cases, va obrir l’acte, i seguidament, Sílvia Romero, responsable del Servei de Català del Pallars Jussà, va fer la presentació del llibre. A continuació, l'autor, va explicar la recerca que ha dut a terme per a escriure aquesta biografia.


Sansa ha explicat que en un principi la seva idea era fer un llibre sobre la història de la música coral a Tremp. Però des de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà li van proposar d’estudiar la figura de Domènec Cardenyes, aprofitant l’arribada a l’Arxiu del fons del músic.

Sansa ha basat el seu llibre en l’estudi i la recerca de la vida de Cardenyes, però també en les converses que ha mantingut els últims mesos amb més de 200 persones que van tractar amb el músic i que el recorden amb molta estima. 
 

L’auditori de l’Epicentre es va omplir de gom a gom. Foto: Jordi Uriach


Domènec Cardenyes, una vida per a la música és la biografia d’un home que va dedicar la vida a la seva gran vocació, una vida que va transcórrer en tres poblacions lleidatanes. La localitat de Ponts el va veure néixer. Hi va viure fins als 22 anys i s’hi va formar com a músic.

A la ciutat de Balaguer hi va desenvolupar la seva tasca professional i va gestionar l’orquestra que duia el seu nom. La ciutat de Tremp li va proporcionar una feina estable i hi va encapçalar les quatre entitats culturals de caire musical que s’hi van crear des que s’hi va establir, amb 41 anys. 

La seva senzillesa i el seu tarannà van fer que, amb el pas del temps, i sense proposar-s’ho, es convertís en una persona de les que deixen petjada. Avui dia encara hi ha moltes persones que el tenen en el seu record.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació