L’
Associació Catalana de Comunitats de Regants (Acatcor) s’ha reunit aquest divendres a Tremp per intercanviar experiències que permetin ajudar a millorar la gestió del dia a dia de les Comunitats de Regants. Més d’un centenar de persones d'un total de 65 comunitats de regants d’arreu de Catalunya s’han donat cita a l’Espai Cultural La Lira en un acte que ha comptat, entre altres, amb la presència del president de la
Diputació de Lleida, Joan Reñé, i del president de l’Acatcor, Ramón Carné.
Carné, ha explicat que aquest any, igual que l’any passat, els regants encaren la campanya de reg amb garanties de reserva d’aigua suficient. Carné ha afegit que si tot va bé, amb aquestes reserves en tenen per afrontar dues campanyes de reg sense haver d'estar pendents de la meteorologia. Entre els reptes de l’entitat hi ha la modernització i la creació de regadius.
En la seva intervenció, Reñé s'ha felicitat pel fet que aquesta trobada es tornés a celebrar a les comarques lleidatanes, concretament a Tremp, que compta amb "una comunitat de regants amb moltes expectatives i que té previstos projectes importants per posar en regadiu noves superfícies".
Reñé ha aprofitat per destacar la importància "del regadiu a Lleida i a Catalunya", ja que habitualment "és un concepte mal entès, sobretot en indrets d'Europa on no tenen la necessitat de regar". Segons el president, Catalunya, i molt especialment Lleida, és "el pol agroalimentari del sud d'Europa i ho és en bona mesura per la capacitat productiva que tenim gràcies al regadiu".
Carné i Reñé, a l’exterior de La Lira de Tremp, aquest matí. Foto: ACN
L’acte ha comptat també amb la presència de l’alcalde de Tremp, Joan Ubach i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda.
L’entitat compta amb 65 comunitats de regants
L'Acatcor es va crear a Girona l'any 2014 amb 38 comunitats de regants. Actualment, en formen part 65 amb unes 200.000 hectàrees de reg. Aquesta xifra representa més del 70% d'hectàrees de reg de tot Catalunya.
Pel que fa als objectius principals de l’associació, destaca l'estalvi en la gestió de les comunitats de regants aprofitant l'economia d'escala que permet el fet d'estar associats, l'assessorament i la defensa dels interessos dels associats en qüestions relacionades amb el regadiu, millorar la transferència de coneixement i informació i la representativitat davant d'organismes.
Des de la seva posada en marxa l'any 2013, la Trobada de Comunitats de Regants de Catalunya té una vocació itinerant en el territori, tot procurant que la seva ubicació cada any s'alterni per les diferents demarcacions de Catalunya. Està concebuda com un punt de trobada de les Comunitats de Regants de Catalunya, que propiciï el diàleg i l'intercanvi d'experiències, un esdeveniment que ja s'ha convertit en un referent anual de trobada de regants i comunitats de regants.
En la present edició, la sisena, hi ha hagut dos conferències sobre temes d’interès de les comunitats, a càrrec de dos destacats acadèmics: l’economista Francesc Reguant i Antonio Ezquerra, professor de Dret Administratiu de la UdL. Durant la jornada també s’ha celebrat l’assemblea anual de l'Acatcor.
Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!
A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.
Subscriu-t'hi