Dimarts, 5 de novembre de 2024
meteorologia

El temporal ha deixat precipitació molt abundant i més de mig metre de neu nova al Pallars

El Pirineu compta amb acumulacions de neu històriques que garanteixen les reserves d’aigua | Les reserves de neu de la Noguera Pallaresa gairebé doblen la mitjana dels darrers 5 anys

Redacció / ACN 13 d'abril de 2018 a les 09:42
Aquest aspecte oferia ahir la terrassa de Port Ainé, amb la temporada ja finalitzada | Skipallars
Entre el dimarts  la matinada del dijous s’ha produït un nou episodi de pluja i neu abundant a Catalunya, amb acumulacions de precipitació de més de 50 mm a gran part del litoral, prelitoral, Pirineu i Prepirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central. La neu va arribar a caure transitòriament fins al fons d’algunes valls del Pirineu, amb gruixos de més de mig metre de neu nova a cotes altes del Prepirineu i vessant sud de la serralada.

La precipitació acumulada ha superat els 50 mm a bona part del prelitoral, Prepirineu i vessant sud del Pirineu, així com a diversos sectors de la Catalunya Central i punts del litoral, amb màxims pròxims als 100 mm a la serralada Transversal i en alguns sectors del prelitoral, especialment al voltant del Montseny. 

 
La taula següent recull les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dimarts 10 i el dijous 12 d’abril de 2018 fins a les 12 del migdia han recollit més de 70 mm:
 

Precipitació acumulada entre dimarts i dijous a Catalunya. Foto: Meteocat


Mig metre de neu nova a l’alta muntanya

La nit de dimarts a dimecres va nevar al Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu al voltant dels 1.200 metres. Al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la nevada ha estat molt abundant, amb gruixos superiors al mig metre de neu nova per sobre d’uns 1.800 metres. És una nevada molt destacable al mes d’abril i que en alguns sectors del Prepirineu no es veu cada hivern. De totes maneres, enguany ja se n’han produït 4 o 5 de comparables o fins i tot clarament superiors, molt especialment la del 4 al 6 de febrer.
 
La taula següent recull alguns dels gruixos de neu nova mesurats per les estacions d’alta muntanya de la XEMA i alguns col·laboradors de la XOM:
 

Gruixos de neu nova registrats aquesta setmana. Foto: Meteocat


Les acumulacions de neu són històriques

La successió d’episodis de precipitació abundant des de principis d’any, l’ambient fred dels mesos de febrer, març i principis d’abril i la important nevada de les últimes hores fan que la quantitat de neu acumulada a cotes altes del Pirineu i Prepirineu sigui en general molt superior a la mitjana d’aquesta època de l’any.

Això es fa especialment evident al Prepirineu i al vessant sud de la serralada, on dimecres algunes de les estacions meteorològiques automàtiques d’alta muntanya, amb sèries de fins a prop de 20 anys de dades, van superar els seus rècords històrics de gruix de neu acumulada, com els 343 cm a Boí (2.535 m), l'Alta Ribagorça, nou gruix màxim dels seus 19 anys de dades, superant els 323 cm del 5 de març de 2014.

Reserves d’aigua garantides

Les reiterades nevades que aquest any ha rebut el Pirineu durant tota la temporada fan que les reserves de neu siguin excepcionals. Les de la Noguera Pallaresa fins a l’embassament de Sant Antoni, al Pallars Jussà, són de 481 hm³. Fa un any, eren de 282 hm³ i la mitjana dels darrers cinc anys és de 243.
 

La Noguera Pallaresa, al seu pas per Isavarre. Foto: Montse Ballbè


Pel que fa a les aportacions registrades des de començament de l'any hidrogràfic (1 d'octubre) a la Noguera Pallaresa són de 314 hm³, xifra lleugerament inferior a la de l'any passat a la mateixa data; 389 hm³.

Quant als embassaments, el de Sant Antoni es troba al 66,17% de la seva capacitat (fa 10 dies es trobava al 54,85%), Tavascan està al 78,81% (fa 3 dies estava al 57,61%) i Terradets es troba al 93,43% de la seva capacitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació