Dimecres, 22 de gener de 2025
esllavissada

Recuperats els cossos sepultats en l'esllavissada de Castell de Mur

Es calcula que el volum de roques que s’ha precipitat és d’unes 50.000 tones | El despreniment va sorprendre dos veïns de Sant Esteve de la Sarga mentre viatjaven amb el seu vehicle

17 d'abril de 2018 a les 16:39
Membres de Bombers accedint a la zona on hi ha el cotxe sepultat | Bombers
L'equip d'emergències ha recuperat els dos cossos que ahir dilluns van quedar sepultats per l'esllavissada del Castell de Mur. Un cop els tècnics geòlegs de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han valorat l’estabilitat del terreny, s'ha començat a treballar en les tasques de recerca. 

Segons ha confirmat a Pallars Digital l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, tan bon punt els geòlegs han donat el vist-i-plau, els treballs s'han focalitzat en la zona on els equips d'emergència tenien constància que hi havia el vehicle. Els Bombers han trobat els dos cossos dins del cotxe. Es tracta dels pares de l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra. 


Els treballs s'han centrat on s'han trobat restes del vehicle, en una zona d'uns 40 metres quadrats, i han estat bàsicament manuals, tot i que per moure grans blocs de pedres han disposat d'una màquina excavadora.

50.000 tones de roques i pedres

El volum de l’esllavissada, d’unes 50.000 tones de material, evidencia la complicació en les tasques de rescat. Ara, les tasques de desenrunament se centraran en retirar totes les roques i pedres que tallen la calçada. Les tasques seran bàsicament manuals i per moure grans blocs de pedres disposaran d'una màquina excavadora. 

Joan Palau, geòleg de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha destacat l'excepcionalitat de l'esllavissada i ha explicat que han baixat més de 20.000 metres cúbics de materials. Palau ha afegit que els equips d'emergències tindran en tot moment el suport tècnic dels geòlegs. 

Els Mossos d’Esquadra segueixen tallant la carretera LV-9124 afectada pel despreniment, entre els quilòmetres 2,5 i 6, i demanen que ningú s’hi apropi perquè es tracta d’una zona inestable. Les tasques de desenrunament es preveuen complicades i llargues donada la gran quantitat de roques que van caure a la carretera.

Una situació complexa

Segons l'alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, la situació és complexa i es preveu que la feina sigui llarga perquè l'esllavissada ocupa 200 metres lineals de la carretera. “La zona és insegura i cal evitar qualsevol perill", ha dit. 

Mullol ha explicat que es tracta d'un accident "inesperat". "No és una esllavissada normal i corrent produïda per la pluja, tot i que l'aigua hi hagi pogut intervenir, però no és una zona que estigui afectada per esllavissades d'aquesta mena", ha afegit.
 

Així es veia l’esllavissada aquesta tarda des de la mateixa carretera LV-9124. Foto: Pallars Digital


Afectada la capella de la Mare de Déu del Roser

Els veïns de la zona han explicat que les roques que han caigut pertanyen a Les Esplugues de Mur, un terme de Castell de Mur situat sota la balma que està abandonat des de fa més de cinquanta anys, precisament per les constants caigudes de roques. Només quedava en peu l'església, han afegit. La seva capella estava dedicada a la Mare de Déu del Roser i amb el despreniment també ha caigut.

Esllavissada a Abella de la Conca

Una nova esllavissada ha tallat la carretera d’Abella de la Conca, aquest matí, a l’altura de l’encreuament de Cal Borrell. Per sort aquest esfondrament no ha ocasionat danys personals, però sí que ha posat en alerta els veïns del Pallars Jussà que viuen en nuclis i que han de desplaçar-se per vies secundàries. Aquesta nova esllavissada posa de manifest la inestabilitat del terreny al Pallars Jussà després de les pluges dels últims dies. 
 

Esllavissada aquest dimarts a Abella de la Conca. Foto: Pallars Digital



Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació